Lørdag arrangerte Brønnøysund Sanitetsforenings avdeling for "snille kvinner" og fiskeklubben Haikjeftens venner en fiskedag for innvandrerkvinner.

Forbereding, fisking og tilbereding

Da BAnett besøkte arrangementet i Svarthopen var det strålende værforhold og enda bedre stemning blant deltakere og arrangører. Rundt 20 innvandrerkvinner blant annet fra Afghanistan, Syria, Etiopia og Eritrea hadde møtt opp for å lære seg å fiske og tilberede fangsten.

Kvinnene ble delt opp i tre grupper, som rullerte mellom tre poster: fisketeknisk opplæring, fiske og sløying og tilbereding av fisk.

Det var kameratgjengen i Haikjeftens venner som stod for det meste av fiskeri- og kokkekompetansen

- Vi har holdt på i 20 år nå, og har tre karer med fagbrev som kokker og flere tidligere sportsbutikkdrivere. Så dette mener jeg at vi kan litt om, slik at vi kan lære videre, forteller Arvid Laukholm fra haikjeftene.

- Det var veldig flott at de ville være med og bidra til dette. De er så flinke, sier Gro Nielsen fra sanitetsforeningen.

Nabil (10) ble dagens helt

Fiskegruppen BAnett besøker først hadde bare greid å hale i land én fisk på sin omgang. Den var til gjengjeld en sværing. Nabil på 10 år hadde tatt en skikkelig torskerugg på sitt aller første forsøk som fisker. Det lyste stolthet og glede av den unge fiskeren, som senere fikk hjelp til å sløye og filletere fangsten.

Månedlige møter mellom kvinner

Gro Nielsen forteller at foreningen fikk penger fra Extra-stiftelsen til arrangementet. "Snille kvinner"-avdelingen har de siste to årene arrangert månedlige treff mellom norske og nye norske kvinner - i tillegg til en del ekstraarrangementer.

- Vi har hatt et snitt på 20 frammøtte på møtene, og totalt er det over 30 som har deltatt, sier Nielsen.

- Det er veldig hyggelig, og det virker som om de som deltar føler seg tryggere og setter pris på disse møtene, sier Anne Marit Olsen fra sanitetsforeningen.

Målet med møtene er blant annet utveksling av kunnskap mellom kulturene som møtes der. Denne lørdagen var det altså fiskeri som var tema.

Takker sanitetskvinnene

Huda Adem hadde aldri prøvd fisking før hun kastet ut sin første sluk på lørdag under kyndig veiledning fra stramme haikjef-karer. Hun setter umåtelig stor pris på innsatsen fra kvinnene i sanitetsforeningen.

- Jeg er utrolig takknemlig for tiden de bruker på oss. For at de samler oss og lærer oss nye ting. Det er veldig hyggelig og jeg er så takknemlig for dette, sier Adem.

Hun har bodd i Brønnøysund i sju år, og synes arrangementene fra sanitetsforeningen er noe av det beste med sitt nye land.

- Vi snakker sammen, vi synger, vi lager mat sammen. Vi har lært å stryke, nå lærer vi å fiske. Uten sanitetsforeningen hadde jeg ikke fått all denne kunnskapen, sier Adem, som opprinnelig kommer fra Eritrea.

- Jeg bodde nær kysten, men i Eritrea har vi ikke så mye kunnskap om fiskeri. Vi spiser også veldig lite fisk. Men etter at jeg kom til Norge har jeg begynt å spise mye fisk, det er veldig godt. Og nå har jeg også fått lære å fange og tilberede den selv. Heldigvis har vi disse kvinnene som bruker av tiden sin på dette, sier hun.

I det BAnett forlater Svarthopen stiger duften av nygrillet fisk opp fra grillen ved stranda i sørenden. Kvinner, menn og barn fra ulike kulturer setter seg ned rundt samme bord for å nyte en bedre fiskemiddag, og smilene rundt bordet stråler om kapp med solen.