I dag er seneste skjenketidspunkt i Brønnøy kommune natt til lørdag og søndag klokka 03.00.

– Brønnøy kommune tillater skjenking fra kl. 09.00 til kl. 01.00 bortsett fra natt til lørdag og søndag hvor det tillates skjenking frem til kl. 03.00, står det å lese i den alkoholpolitiske handlingsplanen for 2012-16.

Fra tre til to

Klokka 03.00 er den seneste tiden en norsk kommune kan ha skjenkestans, og alkohollovens normaltid for skjenkestans er klokka 01.00. Kommuner kan ikke innskrenke skjenkestansen til tidligere enn klokka 01.00, men altså heller ikke senere enn til klokka 03.00. Loven sier også at man har en halv time på å drikke ferdig etter siste skjenketidspunkt, altså skal alle være ute til klokka 03.30 i dag.

Arbeidet med alkoholpolitisk handlingsplan for de neste fire åra er i full gang. Og nå vil kommunen innskrenke skjenketidene.

– Brønnøy kommune tillater skjenking fra kl. 09.00 til kl. 01.00 bortsett fra natt til lørdag og søndag hvor det tillates skjenking frem til kl. 02.00, står det i forslaget fra kommunen, som nå er ute på høring, med høringsfrist på tre uker.

Alle skal altså være ute til 02.30, om forslaget blir realitet. Saken skal opp for driftsstyret i august, og i kommunestyret i september.

Vil høre fra næringa

– Dette har ikke vært politisk behandling, og vi legger det ut til høring for å få kvalifiserte tilbakemeldinger fra næringa, og fra andre som har meninger om det, slik at vi kan gi godt forankrede retningslinjer til politisk behandling i høst. Jeg håper på mange gode og saklige innspill, sier Kåre Johan Råbakk, SLT-koordinator i Brønnøy kommune til BAnett.

Han mener at innskrenkede åpningstider har gitt gode resultater andre steder.

– Vi har sett på resultater fra andre som har gjort det samme, og det er gode erfaringer i både Mosjøen, Trondheim, og Sandnessjøen. Politiet melder om færre voldsepisoder, og mindre generelt støy i bybildet.

Folk må lære å gå ut tidligere

Politiet har også vært med i gruppa, og har vært opptatt av at det har vært en god del problemer rundt stengetiden klokka tre, ifølge Råbakk.

– Det har båndlagt for mye ressurser, slik at de må være til stede. Derfor ønsket de å innskrenke skjenketidene slik at folk tar kveld litt tidligere. Vi tror ikke dette vil få noen store konsekvenser for bransjen. Folk må lære seg å bruke utestedene på en annen måte om det blir endring i skjenketidene, sier SLT-koordinatoren.

Kred: Kan bety kroken på døra

Daglig leder på Kred i Brønnøysund, Laila Brekk, deler ikke Råbakks optimisme og tro på at folk skal komme ut tidligere.

– Nei, det har jeg overhodet ikke tro på. Jeg jobbet i Trondheim før de innskrenket der. Jeg har snakket med mange i bransjen, og de sier at folk ikke kommer ut tidligere. Resultet er at man mister en time omsetning. Folk kommer fortsatt sent ut, og det er vanskelig å drive når det blir slik, sier hun.

– Det vil være veldig ugunstig for oss om de gjør det, det sier seg selv. Det kan bety at vi slutter å eksistere.

Kan gi mer trykk klokka to

Hun ser ikke noe behov for kortere skjenketider.

– Vi har sagt hva vi mente om dette under dialogmøtet med kommunen. Vi har veldig lite vold og veldig lite bråk i Brønnøy kommune fra før av- Jeg tror det vil føre til mer nachspiel, mer bråk, og mer uttrykning til hjemmefester.

Folk i Brønnøysund har tradisjon for nachspiel, og har ikke festet ferdig klokka to, hevder hun.

– Men det kan føre til større køer utenfor matvognene, og utenfor Shell. Vi som jobber i dette ser at det ikke er så mange som går hjem klokka to. Noen går kanskje hjem to eller halv tre nå, mens resten går klokka tre. Om dette blir vedtatt vil jo alle stå i Shell-køen og kebab-køen samtidig, mener hun.

Må søke seks uker i forveien

Det foreslås også at det ved søknad om ambulerende skjenkebevilling (for sluttet selskap, som ikke er knyttet til et skjenkested eller en person) bør søkes om seks uker i forveien. Dette i kontrast til i dag, hvor man bare krever søknad tre uker i forveien.

– Vi dobler den perioden der vi skriver «bør», vi kommer ikke alltid til å avvise søknader med kortere frist, men da er man ikke garantert et positivt svar.

Det samme gjelder om man søker om bevilling for en enkeltanledning, som en konsert, festival eller dansetilstelning.

En annen foreslått endring er at det er kommunens driftsstyre som skal tildele bevillinger, og ikke formannskapet som i dag.

Det heter seg også at butikker som selger alkohol «anmodes om å ikke selge alkoholholdig drikke på glassflasker i perioden 15. april til 17. mai».