Det er stillstand i forhandlingene mellom Statsbygg og Søren Nielsen AS. Statsbygg har ønsket å ekspropriere, men må først få tilbakemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

– Det er ikke så mye nytt. Vi går og venter på tilbakemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet om vårt brev om ekspropriasjon. Der har vi ikke fått svar, og så langt har vi ikke noen avklaring mot Søren Nielsen, sier Statsbyggs prosjektleder Jan Myhre.

Tåler å vente

Han påpeker at man også venter på Finansdepartementets andre kvalitetssikring, såkalt KS2, av prosjektet, og at det i tillegg må komme penger på statsbudsjettet. Det var ikke penger til oppstart av registerbygget i revidert statsbudsjett. I august får man første signal om bygget er inne på statsbudsjettet for 2017.

– Det kan bli en utsettelse på et år, uten at det er en katastrofe, sier Myhre.

– Hvorfor mener du at dere har tid?

– Jeg tenker at det er fullt ut løsbart, selv om vi ikke kommer inn i statsbudsjettet før 2018. Kanskje klarer vi å komprimere fremdriften noe. Eller så kan vi fortsette å leie å dagens lokaler, eventuelt kjøpe dem. Det er ikke noen katastrofe om de skyver på dette et år. Med fallende oljepris har regjeringen utfordringer, og dette er et prosjekt som tåler forskyvning uten katastrofale konsekvenser.

Tilpasset sentrum

 – Hva tenker du om at det fortsatt argumenteres for et bygg utenfor sentrum?

– For Statsbygg er ikke det noen aktuell problemstilling. Da må det tas en politisk beslutning. Bygget er tilpasset stedet der det skal ligge, det kan ikke flyttes, og vi mener det er den beste beliggenheten. Men det kan eventuelt ligge signaler om dette i Finansdepartementets KS2, som lages nå. Det vil alltid være ulike synspunkt, sier Jan Myhre.

Merk: Artikkelen er rettet. Det er Finansdepartementet som gjør KS2-kvalitetssikringen.