I dag kjørte Helseekspressen for første gang mellom Brønnøysund og Mo i Rana. Bussruten er opprettet for å avhjelpe følgene etter at Tosenveien ble stengt av ras.

Femten passasjerer

For å avhjelpe situasjonen for pasienter fra Sør-Helgeland kjører Helseekspressen daglig mellom Brønnøysund og Mo i Rana. Ruta går via Sandnessjøen og Drevja. For pasienter som skal til Mosjøen er det overgang i Drevja.

Kommunikasjonsrådgiver Merethe Myrvang i Helgelandssykehuset opplyser til BAnett at det var 13 sittende og to liggende pasienter på onsdagens avgang.

– Vi er veldig fornøyd med det og håper at det også i fortsettelsen vil være mange som benytter seg av tilbudet, sier hun.

Spesialbygget

Bussen er spesialbygd for pasienter, som en blanding av turbuss og ambulanse. Fremst i bussen er det regulerbare seter med god beinplass, mens det bakerst i bussen er plass til to bårer og rullestol. Bussen er beregnet på pasienter som ikke har behov for ambulanse eller spesiell fagkompetanse under transport, men det vil være en servicemedarbeider ombord som har helsefagbakgrunn. I oppstartfasen er det en ambulansearbeider som fyller denne rollen.

De som har time på et av sykehusene bestiller plass hos Pasientreiser, og turen er gratis for dem som har frikort.

- Dette er et veldig godt tilbud til pasienter som ikke har behov for amulansetransport. Det at vi kan transportere liggende pasienter betyr at vi frigjør ambulansen til det den skal være, nemlig en del av beredskapen, sier leder for Pasientreiser i Helgelandssykehuset, Arve Smedseng.