Fylkesmannen i Nordland har overprøvet Brønnøy kommunes vedtak om manuell utbetaling av tilskudd til innmarksbeiteareal for søknadsomgangen august 2015.  Det var 11. mars at Brønnøy kommune vedtok utbetaling av 27.540 kroner til Ken-Richard Hansen.

Saken ble behandlet i Brønnøy av hensyn til habilitet. Hansen var ordfører i Vevelstad inntil oktober i fjor, og han er fortsatt kommunestyrerepresentant.

Klaget til kommunen

Saken er tilknyttet Hansens eiendom i Vevelstad, hvor to foretak driver aktiv drift: Hansens enkeltmannsforetak og Vistnes/Korsvik samdrift DA, hvor han også er medlem.

Hansens enkeltmannsforetak driver med produksjon av grovfôr. I tillegg har samdriftas beitedyr beitet innmarkbeitearealene som han disponerer. På denne bakgrunn har Hansen søkt areal- og kulturlandskapstilskudd. Men ved utbetaling av produksjonstilskudd for søknadsomgangen august 2015 fikk han ikke utbetalt tilskudd for innmarksbeitearealene, på grunn av manglende grovfôrbasert produksjon.

I februar klaget Hansen på dette forholdet. Klagen var stilet til Vevelstad kommune. Hansen skriver at han i mange år har hatt dispensasjon for å bruke innmarksbeite til dyrene som er registrert hos Vistnes/Korsvik samdrift, og han skriver at det er vanskelig å forstå at han nå ikke skal få utbetalt tilskudd på grunn av manglende grovfôrbasert produksjon.

Nye regler

Brønnøy kommune skriver i sin saksutredning at Hansen beskriver det slik at han ikke var kjent med endringene i regelverket fra 1. januar 2015.  Samtidig påpekes det at foretak som søker må kjenne regler og forskrifter, men det tas et forbehold om at mangelfull veiledning kan være en del av årsaken til at søknaden ikke ble korrekt utfylt.

Brønnøy kommune fant at Vistnes-Korsvik samdrift DA burde motta tilskudd, med bakgrunn i at arealene er søkt om, men ikke i riktig søknad/foretak.

Hansen skriver til fylkesmannen at han i mange år har hatt dispensasjon for å bruke innmarksbeite til dyrene som er registrert hos Vistnes/Korsvik samdrift, og at han ikke har fått noen beskjed om at denne regelen ikke gjelder lenger.

Opphevet vedtak

Fylkesmannen påpeker at sin vurdering at inntil 1.1.15 kunne samdriftsmedlemmer gis areal- og kulturlandskapstilskudd for arealer som ble beitet av samdriftas dyr. Beitearealet som tilhørte medlemmene, men som ble disponert av samdrifta, skulle føres opp på søknaden til medlemmene.

Men etter regelendringen må samdrifta selv disponere og søke om tilskudd for arealet som blir beitet av samdriftas dyr. Samdriftsdeltakere som søker om et areal uten å disponere dyrene som beiter der, får ikke tilskudd for arealet. Fylkesmannen minner om at dette ble informert om i veiledningshefte og epost til kommunene.

På dette grunnlag opphever fylkesmannen Brønnøys vedtak, og Hansen får ikke støtte.

1. januar 2015 ble reglene endret, og fylkesmannen har opphevet Brønnøy kommunes vedtak om at Ken-Richard Hansen skal få utbetalt støtte.