Det er virkeligheten for Torghatten Trafikkselskap, som måtte ta MF Brandal ut av drift fredag kveld. Årsak: En passasjer hadde fylt bygningsskum i toalettet. Skummet har gått i rørene, og stoppet vakumpumpene som driver toalettsystemet. Toalettene er nå totalt ubrukelige.

Kan ikke bruke ferje uten toalett

TTS-direktør Stein Andre Herigstad-Olsen er oppgitt over situasjonen, men konstaterer at selskapet ikke har annet valg enn å ta ferjen ut av drift.

- Vi har ikke lov til å bruke fartøy uten operativt toalett. Derfor må Brandal ligge ved kai på Tjøtta til vi får folk fra slipen mekaniske i Sandnessjøen ut dit i morgen for å se på hvor omfattende skadene er, sier TTS-sjefen.

Håper Torgtind tar unna

Dette betyr at 21.30-avgangen fra Tjøtta fredag må avlyses, og antakelig blir en rekke avganger på lørdag også innstilt. Brandal har håndtert suppleringen, mens Torgtind nå blir alene som hovedferje på sambandet.

- Torgtind har bra kapasitet, så vi håper at det skal gå bra, sier Herigstad-Olsen, som ikke har andre fartøyer å sette inn i Brandals sted.

- Det er en fryktelig situasjon å komme opp i, når vi har jobbet så hardt for å få opp kapasiteten i regionen etter rasene i Tosen. Og så skal vi miste et fartøy på grunn av noe slikt.

Passasjer innrømte skadeverk

Passasjeren som stod for udåden meldte seg for mannskapet etter at vedkommende hadde forlatt båten, og innrømte skadeverket. TTS vurderer å anmelde saken til politiet.

- Dette kan dreie seg om omfattende skader. Det ene er økonomien i å reparere dette, som kan være altfra noen tusen til flere hundre tusen. Det verste er at sambandet rammes med en alvorlig kapasitetsreduksjon.

- Har synderen sagt noe om hva som var årsaken til skadeverket?

- Vi vet ingenting om hvorfor dette ble gjort, og jeg vil ikke spekulere i dette, sier Herigstad-Olsen.

Etter nærmere undersøkelser, får Herigstad-Olsen beskjed fra mannskapet om at passasjeren skal ha hevdet at hendelsen var et uhell.

- Hvordan kan dette være et uhell?

- Det er i alle fall dette vedkommende har forklart. Passasjeren hevder at boksen skal ha begynt å lekke, og så har vedkommende da valgt å bruke toalettet for å kvitte seg med skummet.