Tirsdag 10. mai holdes generalforsamling for Torghatten ASA i Brønnøysund.

På sakslisten står blant annet et forslag om å forhøye selskapets aksjekapital ved fondsemisjon. Dette er en omdisponering som gjøres for at aksjekapitalen bedre skal reflektere selskapets egenkapital.

Nye aksjer

Rent praktisk gjøres det ved at det utstedes 38.009.420 nye aksjer, tilsvarende fem aksjer per hver av dagens aksjer. De nye aksjene som utstedes skal tildeles selskapets aksjeeiere i samme forhold som de fra før eier aksjer i selskapet.

Fondsemisjonen foreslås gjennomført ved overføring av 183.521.724 kroner fra overkursfond og 6.525.356 kroner fra annen egenkapital. Til sammen gjør dette at selskapets aksjekapital forhøyes med 190.047.080 kroner, fra 47.511.795 kroner til 237.558.875 kroner.

Antallet aksjer gjør altså at én av dagens Torghatten-aksjer vil tilsvare fem "nye".

- Så da blir hver Torghatten-aksje til fem, konsernsjef Brynjar Forbergskog?

- Ja, i utgangspunktet er det slik, men det skal vedtas først.

- Og verdien per aksje synker til en femtedel?

- I prinsippet ja, men vi har forventninger til at økt likviditet slår positivt ut for aksjonærene. Aksjekapitalen har vært relativt lav. Nå blir kapitalen mer bundet opp i selskapet, sier Brynjar Forbergskog.

Reduserer utbyttet

I årsrapporten som legges fram på generalforsamlingen gjøres det rede for fjorårets rekordresultat, det beste noensinne, og det foreslås et utbytte på 2,50 kroner per aksje , mot 4,50 kroner i fjor og forfjor.

- Vi reduserer utbyttet litt i forhold til fjoråret. Bakgrunnen for dette er at vi skal gjøre vesentlige investeringer og vi sparer på kruttet, sa konsernsjef Brynjar Forbergskog da 2015-tallene ble presentert.

Eller som det heter i årsrapporten: "Ved sin vurdering har styret vektlagt løpende og fremtidig likviditetsbehov."

Følgende styremedlemmer er på valg: Tor Andenæs og Lise Andrea Dahl Karlsen samt styreleder Kjell Inge Skaldebø. Valgkomiteen innstiller til at styremedlemmene gjenvelges, og at Skaldebø fortsetter som styreleder og Dahl Karlsenfortsetter som nestleder.

Torghatten-konsernet har vokst, blant annet gjennom kjøpet av Widerøe. Nå skal aksjekapitalen økes, så den står i forhold til dette. Foto: Matti Riesto