– 1. mai-talen skal visst brukes til å gå gjennom de aktuelle kampsakene, og så be dere sørge for ny regjering, hvis det ikke er arbeiderpartiregjering som styrer. Jeg har disponert litt annerledes og snakker mer om de lange linjene i frihetskampen, sa hovedtaler Magnus Marsdal da han holdt årets apell på samfunnshuset i Brønnøysund.

Toget og apellene var blant annet preget av den pågående streiken.

Hva er frihet?

Men Marsdal vil altså frem til et annet frihetsbegrep. Som et eksempel på hva han mener fortalte han historien om en kvinnelig sekretær i Seattle i USA, ved navn Julie.

Julie blir seksuelt trakassert av sin mannlige sjef. Så Julie går til en advokat. Advokaten forteller henne at det blir ord mot ord, mellom henne og sjefen, og at sjefen kan si henne opp. Og da ryker ikke bare lønna, men også helseforsikringen, ifølge Marsdal.

Fritt valg

– I USA finnes det nemlig ikke noe offentlig inngrep mot usaklig oppsigelse i privat sektor, sa Marsdal.

Han snakket videre om at kvinnen i hans historie da hadde valget mellom sin selvfølelse og selvrespekt, og å ha en jobb og helseforsikring.

– Men valget var fritt. Det var hennes valg, et fritt valg.

Ap-kritikk på 1. mai

Marsdal berørte også andre tema, blant annet sosial dumping.

Her fikk også Arbeiderpartiet smekk på lanken.

– Hvorfor snakker ikke Arbeiderpartiet om det? Fordi Ap-ledelsen selv var med på å slippe løs bemanningsbransjen, sa han.

Les mer i tirsdagsavisa.