Han er kjent for å ha gått hele Amazonas på langs og for å overleve i naturen uten hjelpemidler i TV-serien "Marooned With Ed Stafford". Men denne måneden har han for første gang prøvd sine overlevelsesevner i kaldere strøk.

Fra 4. april til 11. april levde han uten hjelpemidler i naturen på Plahtes eiendommer i Bindal, i nærheten av Sagmestereidet.

Tøff våkenatt

Stafford påpeker overfor BAnett at forholdene kunne vært verre.

– Vi var jo på et vis heldige, snøen smeltet og temperaturene var på vei opp. Og så var det første gang jeg kunne ha klær på. Tidligere har det vært en del av konseptet at jeg starter uten. Regnet var en større utfordring enn temperaturen. På en måte hadde det vært lettere med 8 minus og tørt vær. Å holde seg tørr ble hovedutfordringen.

TV-innspillingen startet med at Stafford ble sluppet ned i helikopter, gikk ned i skogen og mot fjorden.

– Men jeg klarte ikke å gjøre opp bål. Så jeg måtte holde meg våken og i bevegelse hele natten. Da dag to startet var jeg utslitt, men jeg fant et leirsted ved fjorden. Og så klarte jeg å tenne et bål. Derfra gikk det greit.

– Hvordan tente du bål?

– Det lå noe metall langs vannet. Jeg slo det mot noen jernholdige steiner og fikk en gnist.

Spiste sopp

På forhånd hadde Stafford og hans hjelpere søkt om tillatelse for ulike former for jakt, men det ble mest vegetarmat på briten.

– Sopp var det letteste å få tak i. Det var overalt, så det ble basiskosten. I tillegg spiste jeg en del tang eller sjøgress. Jeg hadde ikke noe å koke det i, men jeg varmebehandlet det på bålet.

– Jaktet du noe?

– Jakten var ikke så vellykket, men jeg fant en rype som var drept av ørn. Jeg prøvde å steke den i en leirovn som jeg bygde. Den lå der i tre og en halv time, og jeg fisket imens. Det var et slags eksperiment, men resultatet ble tidenes mest velsmakende fugl.

– Så du fanget ikke dyr selv?

– Nei, sopp var så lett tilgjengelig. De fleste Marooned-episodene handler om jakt. Her ble det mer fokus på å holde seg varm og tørr. Jeg bygde meg noe å bo i, med torvtak, så jeg holdt meg tørr. Og så brukte jeg mye av dagen på å sanke ved, slik at jeg kunne holde varmen, også i regnet og i natten, sier Ed Stafford.

Bindalsprogrammet kommer etter hvert på TV-kanalen Discovery.

BA 31.3.16 Foto: Faksimile