En mann i 30-årene fra Sør-Helgeland er dømt til 30 dager ubetinget fengsel etter en trussel med kniv på et nachspiel i fjor.

Det var i natt til 16. mai at mannen hadde folk på nachspiel hjemme hos seg i Brønnøysund.

Fornærmede i saken skal ha provosert mannen, og stemningen ble dårlig, slik at tiltalte, som hadde over 2 i promille, røk uklar med fornærmede.

Lagt i bakken

Det var ikke omstridt at tiltalte hadde holdt en kniv i hånden, at fornærmede hadde slått den ut av hånden hans, og at han hadde lagt tiltalte i bakken.

Der tiltaltes forklaring avvikte fra de andre, er i at han i retten hevdet at han bare hadde tatt opp en kniv fra kjøkkenbenken for å legge den i oppvaskmaskinen, og at fornærmede bare angrep ham uten videre. Han hevdet også at fornærmede på et tidspunkt forsøkte å trekke neglene hans ut med en tang.

Han nektet for å ha truet med å drepe fornærmede.

Skal ha truet

Det var bare fornærmede og tiltaltes samboer som var til stede da trusselen skal ha blitt fremsatt.

Ifølge fornærmede skal tiltalte ha blitt «svart i blikket», og tiltaltes samboer skal ha bedt ham om å bli i boligen, og at han ble der på grunn av det. Han merket at noe var galt, og ble engstelig, og snek seg derfor etter tiltalte inn på kjøkkenet.

Da skal tiltalte ha plukket opp kniven, snudd seg mot ham, og sagt at han skulle drepe fornærmede. Det var da fornærmede slo kniven ut av hånden hans, og la ham i bakken. Han ville ikke slippe tiltalte, fordi han ikke stolte på ham. Han var uforstående til at han skal brukt noen tang. Derimot forklarte han at det ble lagt puter under tiltaltes hode og skuldre.

Det ble også bekreftet av tiltaltes samboer, og ble også støttet av vitneforklaringer fra andre som ikke så episoden, men som kjente omstendighetene.

Bortvist - kom tilbake

Politiet ble tilkalt, og ankom en tid senere. Da de ankom ble han fortsatt holdt nede. Politiet vurderte at han var rolig da de kom til stedet, og bortviste ham derfor fra boligen, og kjørte ham til en annen adresse.

Han kom likevel tilbake til boligen, og prøvde å komme seg inn igjen. Da ble han pågrepet av politiet, og satt i arrest.

Ble ikke trodd

Retten festet ikke lit til tiltaltes forklaring. Den fremsto ifølge dommen fra Brønnøy tingrett som «oppkunstruert og tilpasset omstendighetene». De samlede vitneforklaringene vektlegges av retten, som er overbevist om at tiltalte truet med å drepe fornærmede.

Den anser også fornærmedes bruk av makt mot tiltalte for å ha vært innenfor rammene for nødverge.

Trusselen anses for å ha vært forsettelig, og retten mener det er skjerpende at en muntlig drapstrussel fremsettes mens tiltalte holder en kniv i hånden. Retten har ikke funnet formildende omstendigheter.

Straffeutmålingen på 30 dager ubetinget fengsel var i tråd med aktors påstand. Mannen må også betale 2.500 kroner i saksomkostninger.

Tore Walle-Jensen, som er mannens forsvarer, bekrefter at dommen ikke ankes, og derfor er rettskraftig.