Klokken like etter klokken 16.00 onsdag kunne man høre et smell over Brønnøysund. Det var jagerfly som fløy over Brønnøysund, og brøt lydmuren.

– Det var en større militær luftoperasjon på gang i luftrommet over Helgeland, under paraplyen for øvelsen «Cold response» som pågår i disse dager, sier oberstløytnant Ivar Moen, som er talsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

Ifølge Moen er det sannsynligvis norske, amerikanske og belgiske jagerfly som er involvert i øvelsen.

– For å fly supersonisk må man være over 30.000 fot over land, med andre regler over sjøen. Hvis de fløy supersonisk, og det var over land, da var de over 30.000 fot, sier Moen.

Lite over Brønnøysund

Alle flygingene som gjennomføres godkjennes og er i henhold til norske regler, ifølge Moen. For de som er genuint flyinteresserte er det nok liten sjanse for å se himmelen full av militære fly.

– Det er nok litt langt nord for å få se den største aktiviteten. Det er nord for Steinkjer, i en trekant mellom Steinkjer, Namsos og Grong det primære operasjonsområdet er.

Han kan ikke gå inn på hva flyene øvet på, utover at det er en «større luftoperasjon».

Angrepsfly

Jagerflyene som fløy over Brønnøysund er av typen F-16, som også brukes mye til bakkeangrepsfly.

Nettopp rollen som bakkeangrepsfly kan virke naturlig, sett opp mot øvelsen som foregår på bakken. Det kan også forklare hvorfor jagerflyene brøt lydmuren over Sør-Helgeland, for å kunne bygge opp fart før et angrep i Steinkjer-regionen.

Norge har hatt F-16 som grunnstammen i luftforsvaret siden 1980, og de har kanskje vært mest brukt gjennom den kalde krigen for å avskjære sovjetiske - nå russiske - strategiske bombefly som fløy og flyr nært den norske grensen.

Norge har i dag 46 slike jagerfly i tjeneste, som flyr fra Ørlandet utenfor Trondheim, og Bodø. F-16 skal erstattes av det nye F-35 en gang på 2020-tallet.

Les mer om «Cold response»: