Kystverket Nordland har sendt ut varsel om at de planlegger å avvikle Visten fyrlykt i år, fordi trafikkgrunnlaget vurderes som ikke tilstrekkelig for å forsvare drifts- og vedlikeholdskostnadene.

Kaj Kylén i plan- og ressursetaten har sendt inn Vevelstad kommunes høringsuttalelse til nedleggingsforslaget, som kommunen ser negativt på. Kylén mener at en nedleggelse vil føre til utrygghet for innbyggernes daglige ferdsel.

- Vistenfjorden, der Visten fyrlykt står, har hurtigbåttrafikk som den eneste offentlige båtforbindelsen til og fra Indre Visten, ved grendene og kaiene ved Ausa, Bønå og Aursletta. I Indre Visten bor det per i dag ca. 10 fastboende personer i alle aldre. Daglig, året rundt, ferdes skolebarn og andre helårsboende til og fra skole og arbeid med hurtigbåten som passerer lykten, skriver Kylén, som også nevner skyssbåt-trafikk til leirskolen, ambulansebåten og trafikk til Lomsdal-Visten nasjonalpark.

- 609600 Visten Fyrlykt har i sin tid blitt plassert på stedet for å trygge ferdselen forbi den forholdsvis smale delen av fjorden, der fjorden gjør en ca. 90 grader bratt vinkel. Høst- og vinterstid, når det ellers e mørkt og de høye fjellene på begge sider av fjorden ytterligere bidrar til skygge og mørker, er lykten det eneste lyset som markerer farleden. I tilfelle lykten blir nedlagt, blir instrumentene på passerende fartøy og kapteinens erfaring de eneste tilgjengelige hjelpemidlene for sikker ferdsel til og fra Indre Visten, skriver Kylén.

Følg båttrafikken her.