I dag morges troppet Sigrun Sæther og Tove Strand opp på rådmannens kontor i Brønnøysund. Med seg hadde de over 500 underskrifter fra engasjerte sambygdinger som krever en ny politisk behandling av biblioteket i Velfjord.

Vil sake idrettshall

Kommunestyret vedtok før jul å legge ned folkebibliotek-filialen i Hommelstø, som en del av den store kuttpakken som skal gjennomføres for å få kommuneøkonomien på rett kjøl.

Dette mener Tove Strand og Sigrunn Sæther blir feil.

- Dette er et av de eldste bibliotekene i Nordland, og vi nekter å godta at det skal legges ned. Da kan dere heller vente med idrettshallen på Salhus eller innføre parkeringsavgift i kommunen, sa Strand, da hun delte ut underskriftslisten.

Rådmannen tok imot, og takket for engasjementet.

- Jeg elsker demokrati, og et så bra engasjement for en sak. Slik skal det være, sa Pål Trælvik.

Han nyanserte saken litt.

- Parkeringsavgift har politikerne bestemt at det ikke skal være her, og salhushallen fikk rådmannen klar beskjed om å bygge sist onsdag i formannskapet.

Trælvik lovet at saken kommer opp til neste kommunestyremøte 20. april.

Ikke nok underskrifter

I løpet av dagen ble det imidlertid funnet at underskriftslistene ikke hadde nok verifiserbare underskribenter til at kravet kunne imøtekommes. Det kreves 300 underskrifter med bostedsadresse i Brønnøy for å få gjennomslag med det hjemmel i loven som aksjonsgruppen har vist til.

- Ved en rask gjennomgang av listene ser vi cirka 240 godkjente navn. Administrasjonen har ikke lyktes med å stedfeste bostedsadresse for en stor andel av underskribentene, sier rådmann Trælvik.

Han har orientert de ansvarlige for underskrifts-listene om dette, og at de har en annen mulighet for å komme igjennom med sitt krav.

- De kunne alternativt benytte seg av det som står i kommunelovens paragraf 39a.1. der det står at 2 prosent av innbyggertallet er nok. For Brønnøy vil dette bli cirka 160 personer, sier Trælvik.

Rådmannen har fått tilbakemelding om at aksjonsgruppen vil komme tilbake til saken.