Helgeland Sparebank fikk et resultat før skatt på 280 mill kr i 2015. I 2014 var tilsvarende tall  307 millioner kroner.

Det foreslås en utbytte- og gavetildeling på 68,4 millioner kroner (tilsvarende 37,4 % av utbyttegrunnlaget). Utbytte per egenkapitalbevis utgjør kr 2,75 og samlet overføring til gavemidler utgjør 17 millioner kroner.

- Behov for redusert bemanning

- Den samlede utlånsveksten ble 8,2 %. Dette er godt over landsgjennomsnittet og bekrefter at vi driver i en region som ikke i samme grad er påvirket av effekten av de endringer vi ser i oljeindustrien, skriver banken.

- Nettorenten er noe økt i kroner og nedskrivninger på utlån er fortsatt på et moderat nivå. Banken tilpasser seg for framtiden og ser behovet for å redusere bemanningen som en følge av kraftig endring i kunders bruk av bankens tjenester gjennom økt digitalisering. Kostnader knyttet til omstilling er belastet bankens regnskap med 7,5 mill. kr i 2015. Samtidig som den digitale utviklingen vil fortsette med full fart, er vår strategi å være tilstede for våre kunder med sterk kompetanse og en unik lokalkunnskap. Det betyr at vi opprettholder kontorer på de fleste steder på Helgeland.

Brønnøy har størst ledighet

Boligprisutviklingen på Helgeland viser ifølge banken en vedvarende stabilitet med en gjennomsnittlig prisøkning på eneboliger samlet i hele regionen i 2015 på 2,3 prosent. Landsgjennomsnittet ble 4,3 prosent. For leiligheter er tilsvarende tall 3,9 prosent på Helgeland og 8,6 prosent for Norge.

- Selv om utviklingen på Helgeland er lavere enn for landet er det verd å merke seg at vi ikke har hatt reduksjon i boligpriser de siste 20 år. Aktiviteten i boligmarkedet var noe svakere enn normalt i fjerde kvartal. Vi forventer å se større geografiske forskjeller i boligprisutviklingen innenfor regionen enn det vi tidligere har sett. Arbeidsledigheten (helt ledige) på Helgeland var ved utgangen av året 2,4 %. Dette er lavere enn samlet ledighet i Nordland på 2,7 % og i Norge på 3 %. Det er en del variasjoner i ledighetsraten mellom de større stedene på Helgeland med høyest ledighet i Brønnøysund.

Helgeland Sparebank påpeker at selv om vi må forvente en noe økende arbeidsledighet er det verd å nevne at andel offentlig sysselsatte på Helgeland utgjør 37,1 % mot 30,5 % på landsbasis.

Usikre utsikter

Banken påpeker at den oljerelaterte leverandørindustrien opplever store variasjoner i aktiviteten, dette rammer enkeltbedrifter og antall sysselsatte i sektoren.

- Selv om Helgeland relativt sett er mindre avhengig av oljesektoren enn det vi ser på Sør- og Sørvestlandet er deler av regionen utsatt som følge av Statoil’s innstramming i aktiviteten. I Alstahaugområdet forventes dette å gi seg utslag i høyere arbeidsledighet og lavere boligpriser.

- Utsiktene i Norge er mer usikre og uforutsigbare enn de har vært på lenge. Selv om Helgeland så langt synes å ha kommet bedre ut enn mange andre regioner i landet, er det grunn til å presisere at det er usikkerhet knyttet til framtidige forhold. Helgeland Sparebank vil fortsette sitt sterke engasjement for å oppfylle visjonen om å være en drivkraft for vekst på Helgeland. Konkret betyr dette at helgelendingene skal møte kompetente rådgivere som kjenner lokalsamfunnet, kunden og bedriften.Av årets resultat foreslås 17 mill. kr til gavemidler, kroner som skal komme kulturliv, idrett, forskning og undervisning på Helgeland til gode. Banken viderefører avtalen med Ungt Entreprenørskap om økonomiopplæring i skolene og bruker ett helt årsverk til denne arbeidet i 2016.