Før helgen kom de første betongelementene til Akvafutures nye oppdrettslokalitet i Sæterosen i Velfjorden. Selskapet er i gang med å etablere en lokalitet som etter planen skal ivareta tre forskningskonsesjoner.

- Arbeidet begynte mandag formiddag, da fikk vi servicebåt og mannskaper på plass fra AkvaDesign Systems. I løpet av dagen ble betongelementene til den første merden knytt sammen. Vi har også fått lagt ut en fortøyning og en liten landgang. Arbeidet gikk raskere enn vi hadde trodd, så den første merderingen var klar i løpet av kvelden mandag, sier daglig leder i Akvafuture Arnold Ovid.

Væromslag har gitt perfekte forhold.

- Vi har vært kjempeheldige. Dette er helt ypperlige forhold, blankstille vann. Da er det relativt problemfritt å tre viere og montere. Det skal ikke store bevegelser til før det blir vanskelig, så vi håper at været står oss bi også framover.

Neste steg er montering av utstyret som skal inn i merden.

- Vi har folk i Sverige nå for å sjekke posen som skal settes ned i merden. Etter hvert skal vi også begynne med landbasen og tilførsel av strøm og vann. Så nå går det rimelig slag i slag framover fram mot mai. Da håper vi å ha de første fiskene på plass i merdene, sier Ovid.

Alt etter tilgang på fisk er planen å legge ut fire til seks slike merder fram mot høsten. Merdene er basert på morselskapet AkvaDesigns lukkede merd-teknologi, som selskapet mener skal gi null lakselus og rømming også i storskalaproduksjon.

- Det ser veldig bra ut så langt, så det blir spennende å følge prosessen videre, sier Ovid.