Høyres stortingspolitiker Margunn Ebbesen ble tatt imot av daglig leder Torbjørn Sellæg og vist rundt på anlegget i dag.

Alle stortingspolitikerne er oppfordret av statsminister Erna Solberg om å dra rundt i sine egne fylker på en såkalt "lytteturne". Hensikten er å besøke næringslivet og de ansatte og få kjennskap til hvilke utfordringer bedriftene og de som arbeider der har i det daglige, forklarer Ebbesen.

- Vi er 48 representanter fra Høyre og alle reiser vi rundt i våre hjemfylker fram til 15. mars. Jeg skal dekke Nordland fylke og jeg valgte å starte med Brønnøy Kalk, siden det er i min hjemkommune, sier Ebbesen.

Hun hadde med seg vararepresentant til driftstyre 2 og vara til kommunestyret for høyre i Brønnøy, Mette Saltnes.

Daglig leder Torbjørn Sellæg tok imot politikerne på sitt møterom med fastelavensboller og nytrukket kaffe, og han startet med å presentere arbeidsplassen fra åpningen i 1997 og frem til i dag. Han fortalte om store investeringer, fordommene i starten og fram til den moderne og fremtidsrettede bedriften som står der i dag. Avslutningsvis viste han de besøkende en film som viser ny teknologi,som er viktig for å effektivisere og dokumentere driften ved dagbruddet. Han snakket også om den grønne linjen i bedriften med revegetering med jord, etter hvert som man tar ut masse. Der kan planter og busker vokse fritt, og samtidig forhindre synlige sår i naturen rundt anlegget.

Fremtidsrettet næring

Sellæg forklarte at Brønnøy Kalk er en teknologibedrift og at det drives en fremtidsrettet næring.

- Det blir kjøpt varer og tjenester for vel 75 millioner årlig fra lokale leverandører som bidrar til virksomhet, arbeidsplasser og bosetting i kommunen. Vi gir også støtte til lokale lag og foreninger så langt det lar seg gjøre.

- Vi har investert i flinke medarbeidere med høy kompetanse og moderne maskiner som gir effektiv drift. Vår visjon er optimal utnyttelse av kalkstein i Velfjord og vi mener det er forekomster for mange ti-år framover og etter den tid må man på andre områder i nærheten, sier han.

Viktig med trygge arbeidsplasser

Margunn Ebbesen var opptatt av at det på lang sikt legges til rette for at det skapes trygge arbeidsplasser i privat sektor.

- Det er viktig å investere i kunnskap, forskning og utvikling, samt samferdsel. Det er også viktig at vi som stortingspolitikere er ute og lytter til de som har skoen på, slik at vi får nærmere kjennskap til hvilke utfordringer bedriftene og folk flest kjenner på kroppen i det daglige. Høyre satser på trygge arbeidsplasser og at det ikke i dårlige tider blir flyttet titusenvis av ansatte fra privat sektor til offentlig sektor. Regjeringen ønsker også å investere mer i miljøteknologi for å fremme det grønne skiftet, sa hun.

Etter orientering og felles samtale, tok Sellæg med seg Ebbesen og Saltnes en tur gjennom dagbruddet og ned til steinknuseren og utskipingshavnen nede ved Remman. For å komme dit måtte de gjennom to tunneler. Den ene på 3.600 m og den siste på 800 m. Ved utskipningshavnen knuses det 1,8 millioner tonn i året og lastes cirka 3000 tonn i timen. Steinen blir fraktet med båt til Hustad marmor sitt anlegg utenfor Molde der den blir videreforedlet og sendt ut i verden.

- Denne dagen har vært meget lærerik for meg, sier Margunn Ebbesen.

- Jeg har viktig lærdom med meg i bagasjen tilbake til statsministeren og Høyre. Brønnøy Kalk er en moderne og flott arbeidsplass og  det er viktig å sikre trygge og gode arbeidsplasser både på kort og lang sikt.