Brønnøykunstnerne Gjertud Helene Krokaa, Ørjan Elias Ebbesen Eikemo og Elisabeth Næss Eilertsen fra Vega åpner maleriutstilling i Gjertruds lille hjørne fredag.

- Jeg liker Ørjans bilder veldig godt. Hvis jeg skulle stille ut sammen med noen, var det ham. Og Ørjan liker Elisabeths bilder, så da ble det en trippelutstilling. Det gleder vi oss veldig til, sier vertinnen i Sørbyen.

Brakdebut

Krokaas utstillingsdebut på Kafé Asylet i Oslo i fjor høst ble en braksuksess. Seks av 16 bilder ble revet vekk allerede på åpningsdagen.

- Jeg solgte masse. Det kom som et sjokk både for meg og andre, sier hun og ler.

Ebbesen Eikemo hadde nylig salgsutstilling på Galleri Kitch i Oslo. Dit kom selveste kulturminister Thorild Widvey og kjøpte først  tre bilder - og så ett til.

- Jeg har med meg halve Kitch-utstillingen. Pluss fire nye og tre som har ligget på atelieet på Notodden en stund. Jeg la faktisk den siste streken dagen før jeg reiste hjem. Jeg hadde en utstilling her i Kunst og Kaos i 2010. Jeg hadde også bilder på Nes Kafe på Vega og i Næringshagen på Toft i sommer. Men jeg føler at dette blir min første ordentlige utstilling på hjemmebane, forteller 32-åringen fra Toft.

Felles for de tre kunstnerne er at de henter inspirasjon i nordnorsk natur.

- Jeg begynte å male naturtro bilder, men synes ikke det var veldig inspirerende. Jeg er fortsatt inspiret av den nordnorske naturen og gamle bygninger i landsdelen, sier Krokaa.

Elisabeth Næss Ebbesen (26) har gått kunstkole i Bergen i to år og studerer nå arkeologi.

- Jeg hadde Camilla Orvik som lærer og ble inspirert av henne til å søke på kunstskolen. Nå studerer jeg arkeologi i Trondheim og balanserer studier og malingen. Jeg liker å jobbe stort og lar ofte tilfelfeldigheter føre meg, forteller 26-åringen.

Hun har stilt ut i Bergen og hjemme på Vega for en del år siden. Dette er første anledning til å se verkene hennes i Brønnøysund.

- Utstillingen åpner lørdag og blir hengende til jul, sier Gjertrud Krokaa.

Jul i Sørbyen første og tredje helg i advent

Utstillingen er åpen gjennom helgen og er en del av "Jul i Sørbyen", som arrangeres første og tredje helg i advendt. Lørdag har husfliden juleverksted på Tørrfiskbrygga. Det blir også diverse aktiviteter på parkeingsplassen der julegrana står. Den tennes på ettermiddagen, med servering av gratis gløgg og pepperkaker, samt grilling av pølser i bålpanna.

Lørdagsprogrammet avsluttes med konsert med ”Gjænklang” i Gjertruds lille hjørne. Søndag er det julemarked i Forsamlingslokalet - med juleverksted i andre etasje, i regi av Sørbyen Vel.

Programmet for andre helg i advendt inneholder: Gratis orgelkonsert i kirken med Vegard By og Elena Ebbesen, barnetattoo på The Show Room, diverse aktiviteter på parkeringsplassen, blant annet hesteridning for barn i regi av Fjellsøya barnehage og julemesse på Forsamlingslokalet, julemesse for barnefamilier i uthuset i Strandveien ved Vibeke Steinsholm og kunstutstilling og kafé på Gjertruds lille hjørne.