Det er opprør i Fjord1 etter at Sogn og Fjordane fylkesting har vedtatt salg til Torghatten. I en pressemelding melder selskapet i dag at de aksjonærvalgte styremedlemmene som ikke har eierinteresser i selskapet trekker seg. Det vil si styreleder Reidar Sandal samt styremedlemmene Heidi Kathrin Osland, Nils R. Sandal, Lars Birkeland og Jan Kildal.

Direktøren går av

Administrerende direktør Dagfinn Neteland, som var mot Fjord1-salg, går også av. Han vil stå i stillingen ut året.

I pressemeldingen, som er sendt ut fra selskapet og med selskapets logo, heter det at Neteland går av på samme grunnlag som de øvrige styremedlemmene.

Styret i Fjord1 uttalte etter sitt styremøte 16. november at salg av selskapet til en konkurrent verken tjente selskapet eller aksjonærene. I pressemeldingen skriver de:

- Om det skal skje en ytterligere konsentrasjon, fra fire til tre aktører, uten at nødvendig konkurranse i anbudsregimet blir undergravd, bør Fjord1 være overtakende selskap eller på annen måte være førende i konsolideringen, slik at kostnads- og inntektssynergier først og fremst kommer aksjonærfellesskapet til gode. Et salg til Torghatten ASA kan være krevende å få godkjent av Konkurransetilsynet. Usikkerhet og ventetid på utfallet vil være uheldig for selskapet.

- Ikke blitt spurt

I pressemeldingen påpekes det også at en eventuell rettssak med minioritetseier Havilafjord, som hevder å ha forkjøpsrett, også vil være skadelig for Fjord1.

- Det skal foreligge en aksjonæravtale mellom to av tre eiere, noe som vil være kimen til et vedvarende motsetningsforhold og konflikt så lenge fylkeskommunen har eierskap i selskapet. I den lange perioden som Sogn og Fjordane fylkeskommune har brukt på å utrede og vurdere eierposisjonen med tanke på et eventuelt salg, har selskapet aldri blitt spurt om hva som vil være til det beste for Fjord1. Som det er redegjort for ovenfor, er det et klart avvik mellom vedtaket i fylkestinget 23. november 2015 og styrets uttalelse 16. november. På dette grunnlag trekker følgende styremedlemmer seg fra vervene sine, skriver Fjord1, og nevner så de fem som trekker seg.