I går kveld vedtok fylkestinger i Sogn og Fjordane å selge Fjord1 til Torghatten. Vedtaket ble gjort med knapt flertall og etter flere timer med debatt. Og Arbeiderpartiet varslet under behandlingen at de vil kreve lovlighetskontroll av vedtaket. De vil at Kommunal og regionaldepartementet skal vurdere saksbehandlingen som ledet fram til det.

- Fikk kort tid

Overfor BAnett bekrefter Åshild Kjelsnes i Sogn og Fjordane Arbeiderparti at de vil klage på fylkestingets vedtak, og at klagen vil bli sendt departementet en av de neste dagene.

- Ja. Vi vil ha en uavhengig vurdering av saksbehandlingen. Dette er en stor og krevende sak som omfatter store verdier og har stor betydning. Da stiller vi spørsmål ved om vi fikk god nok tid til å sette oss inn i de omfattende dokumentene med til dels ganske juridisk språk i.

Ifølge Kjelsnes hadde hun som medlem av fylkesutvalget hatt tilgang til papirene en stund, mens politikerne som bare sitter i fylkestinget fikk en "lesetime" og et foredrag om detaljene i saken.

- Det var for mange første gang de fikk se alle dokumentene i saken. Da er det noe med mulighet for refleksjon, undersøkelse og spørsmål. Vi vil ikke trenere eller være vanskelige, men vi vil ha vurdert om dette var tilstrekkelig og forsvarlig, sier Kjelsnes, som påpeker at nærmere 40 prosent av fylkestingsprepresentantene er nyvalgte.

Til sak mot fylket

På annet hold bekrefter milliardæren Per Sævik i dag at han vil gå til rettssak, fordi han fortsatt mener at han som eier av 41 prosent av aksjene i Fjord1 har forkjøpsrett til aksjene Torghatten nå får kjøpe. Til Firda (krever innlogging) sier Sævik at han går til sak mot fylket, ikke Torghatten. Fylkesordfører Jenny Følling (Sp) i Sogn og Fjordane har tidligere uttalt at forkjøpsretten blir en sak mellom Sævik og Torghatten.