Konsernsjef Brynjar Forbergskog i Torghatten ASA ble i kveld kåret til årets vekstskaper i EY Entrepreneur Of The Year-kåringen. Det var kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner som overrakte prisen til Forbergskog under en stjernespekket gallaforestilling på Radisson Blu Plaza i Oslo.

–Tusen takk! Jeg er svært glad for denne anerkjennelsen. Den betyr mye for meg, men jeg har ikke tenkt å inhalere den, spøkte en opplagt Forbergskog da det ble klart at han var kveldens vinner.

- At vi har oppnådd resultater i Torghatten, er ikke noe one-man show - det er ei skikkelig god arbeidsøkt. Det er all grunn til å framheve masse dyktige kolleger som står på hver dag for at vi skal oppnå resultater, understreket Forbergskog.

Ros fra Kjos

Han har jobbet i transportkonsernet i 25 år, først som økonomisjef og fra 2005 som toppsjef. I denne perioden har årlig omsetning i Torghatten vokst fra 80 millioner kroner til over 8 milliarder kroner.

Tidligere har blant andre Petter Stordalen, Odd Reitan og Bjørn Kjos vunnet EY Entrepreneur Of The Year.

Bjørn Kjos har jobbet tett sammen med Forbergskog, da sistnevnte var styreleder i Norwegians første turbulente år. Kjos gratulerer Forbergskog med utnevnelsen og sier at den er vel fortjent:

- Brynjar har gjort en formidabel innsats over lang tid for å bygge et sterkt og allsidig transportselskap og han har vist evner, mot og handlekraft utenom det vanlige, sier Bjørn Kjos.

Selv sier Forbergskog at han tror på klar tale og klare mål - og at det er forskjell på et lag og en gruppe mennesker.

- Har du lagdrakten på, spiller du for laget. I en bransje med små marginer, er det viktig å være god på drift og å gå på jobb med en viss porsjon entusiasme, sier han.

Pådriver i 25 år

Som vinner av den norske kåringen går Forbergskog nå videre som Norges representant i den internasjonale finalen. Vinnerne fra tilsvarende kåringer i 60 land møtes i Monaco neste sommer.

– Det er viktig å dyrke frem entreprenørene blant oss, og det er nettopp dette som er hovedmålet med EYs Entrepreneur Of The Year, sier Terje Andersen, ansvarlig for programmet i Norge.

Juryen konkluderte med at Brynjar Kristian Forbergskog i Torghatten ASA med sitt engasjement for de ansatte, bedriften og bransjen var en verdig vinner av EY Entrepreneur Of The Year 2015:

«Vekstskaperen har gjennom målrettet arbeid utviklet virksomheten fra en lokal aktør til en nasjonal og internasjonal aktør. Veksten har vært svært høy uten at dette har gått på bekostning av lønnsomheten. Selskapet har gjennom strategiske oppkjøp etablert nye forretningsområder og har gjennom strukturelle grep sikret bedret lønnsomhet i oppkjøpte virksomheter samtidig med synergieffekter for konsernet forøvrig. Vektskaperen har vært pådriver for utvikling i selskapet i over 25 år.»

Og i presentasjonen av Torghatten ASA og Forbergskog heter det blant annet:

"Brynjar bruker mye tid på å foreta grundige analyser, men tror at det viktigste er å tørre å gjøre det som er nødvendig og riktig for å lykkes."

Fly, buss og ferjer

Torghatten ASA er et av Norges største transportselskap, og har virksomhet til sjøs, på land og i lufta. Selskapet transporterer i år 65 millioner mennesker over hele landet, og disponerer 42 fly, 1.250 busser og 85 ferger og hurtigbåter. Hovedkontoret ligger i Brønnøysund, og når konsernet nå overtar mesteparten av SAS sine bakketjenester, økes antall ansatte til 6500 i 2016.

Juryen som plukket ut vinneren var Bjørn Flatgård (leder), Trond Bjørnøy, Åse Aulie Michelet, Harald Tyrdal, Liv Berstad og Harald Norvik. Arrangementet ble ledet av Haddy N’jie, og blant prisutdelerne var næringsminister Monica Mæland og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.