I dag behandler Fylkestinget i Sogn og Fjordane saken om salg av fylkeskommunens aksjer i Fjord1 til Torghatten. Fylkeskommunen eier 59 prosent av aksjene i transportselskapet. De øvrige 41 prosent eies av shippingmilliardæren Per Sævik og hans selskap Havilafjord. Sævik mener han har forkjøpsrett til resten av selskapet, og han har varslet rettssak dersom Torghatten får kjøpe.

Advokatfirmaet BAHR har vurdert saken for fylket, melder NRK Sogn og Fjordane, og i utredningen stiller advokatene spørsmål ved den andre fasen i forslaget til kjøpskontrakt.

"Når de resterende 50 % av aksjene i tilfelle senere overtas, vil en derimot være i en situasjon hvor Torghatten blir alene om å treffe bestemmelser i F1 Holding . Mye ser dermed ut til å tale for at det da kan bli grunnlag for en forkjøpsrett for Havilafjord.», heter det i BAHRs juridiske vurdering, som du kan lese her.

Fylkesordfører Jenny Følling sier til NRK Sogn og Fjordane at dette blir Torghatten sitt problem.

- De konkluderer med at fase 1 ikke utløser forkjøpsrett. Usikkerhet som måtte ligge i fase 2 ligger ikke på fylkeskommunen. Den ligger på Torghatten, mener Følling.

Firda skriver at fylkestingsmøtet ble lukket raskt etter at det startet klokken ni i dag. Det skjedde da en av fylkeskommunens rådgivere skulle gi sin vurdering av forkjøpsretten. Det eventuelle salget av Fjord1 til Torghatten skal behandles kl. 13.00 i dag.

Siste: Behandlingen har startet. Det er flertall mot Fjord1-salg, men Høyres gruppe er delt, og ikke alle representantene har bestemt seg.