Politikerne i Brønnøy fikk tirsdag rådmannens forslag til budsjett og økonomiplan for 2016-2019. Den raskeste veien ut av ROBEK-listen innebærer nedskjæringer på til sammen 32,7 millioner over fire år. Tiltakene rammer skole- og barnehagesektoren hardest.

Det reagerer foreldrene Tonje M. K. Almendingen og Hilde Måsøy kraftig på. Tirsdag arrangerer de fakkeltog til demonstrasjon mot kuttene som vil føre til nedbemanning i barnehager og skoler i Brønnøysund, samt flytting av ungdomsskoleelever fra Hilstad til Salhus/BBU.

- Det er viktig at folk blir bevisste på hva kuttene betyr. De rammer støtten til de private barnehagene like hardt som de kommunale. Nå må vi stå opp for hverandre. Vi har snakket med alle foreldrerepresentantene i FAU på skolene og SU i barnehagene, og håper de tar det videre og at mange foreldre stiller opp, sier Almendingen.

Torsdag opprettet hun Facebook-siden "Fakkeltok mot nedbemanning i barnehage SFO og skole, pluss nedleggelse av Hilstad ungdomsskole."

- Fakkeltoget går fra Schrøders plass gjennom Storgata, rundt Meierisenteret, tilbake i Havnegata, og slutter ved Schrøders plass. Vi har lagt det til ettermiddagen så det er mulig å ta med barna hvis man ønsker det. Alle er velkommen, sier Almendingen.

- Vi kommer ikke unna store kutt. Hvordan skal de gjøres dersom skoler og barnehager skal skjermes?

- Jeg har stor respekt for dem som jobber med dette. Forslaget er så ferskt at vi har ikke fått satt oss skikkelig inn i det. Det foreligger heller ikke uttalelser fra FAU eller SU ennå. Vi reagerer spontant på at det blir feil å ramme barn og unge. Hvis kuttene gjøres over lengre tid, vil de ikke få så store konsekvenser, sier Tonje M. K. Almendingen.

FAU-leder ved Salhus skole Paul Jensen støtter aksjonen..

- Dette er et kjempebra initiativ. FAU på Salhus ønsker at det skal oprettholdes en høy standard både i skole og barnehage. Dette er en sak som berører mange, så jeg oppfordrer alle foreldre til stille opp, sier Jensen.

Når fakkeltoget går tirsdag ettermiddag, har saken vært oppe i driftsstyret tidligere på dagen. Deretter skal den til formannskapet 2. desember. For så å bli endelig behandlet i kommunestyret 17. desember.