Tillitsvalgt Line Horn ved helikopterbasen har sendt bekymringsbrev til stortingspolitikerne på Nordlandsbenken. Hun forteller at Statoil har reforhandlet avtalen med CHC Helikopter Service, og at dette har ført til oppsigelser av piloter og bakkepersonell på helikopterbasen.  Ifølge Horn er helikoptertrafikken til og fra Brønnøysund heliport redusert til et minimum, og hun ber politikerne kreve at oljeselskapene bruker baser i Nordland.

Reagerer på uttalelser

Stortingsrepresentant Margunn Ebbesen (H) fra Brønnøy roser Horns initiativ, og sier det er flere som er bekymret for at ringvirkningene som politikerne har satt som en forventning og forutsetning ikke kommer.

- Det er ikke like lett å komme seg hjem med et direktefly som da jeg startet på Stortinget, sier Ebbesen som eksempel på lavere oljeaktivitet.

Dette får bindaling og stortingsrepresentan Lisbeth Berg-Hansen (Ap) til å reagere.

- Jeg reagerer på at Margunn sier dette, samtidig som hun representerer et parti som sitter i regjering med en oljeminister som ikke gidder å løfter en finger for at det som står i PUD-en (plan for utbygging og drift av petroleumsforekomster. red.anm.) skal gjennomføres. Hun kan godt være bekymret for at flyet hennes ikke går ofte nok, men hun bør kontakte egen regjering. Det er de som forvalter jobben med å passe på oljeselskapene. Det er greit at Margunn er bekymret, men de sitter tross alt i regjering og har en helt annen mulighet til å sette fart på saken. Det vil jeg utfordre henne til å gjøre. Statsråden må sette ned foten.

Ikke besluttet

Margunn Ebbesen mener at Berg-Hansens uttalelser "faller på steingrunn".

-  Hun har jo selv sittet i regjering og burde som tidligere minister vite ansvarsforholdet mellom myndighetene og oljeselskapene. Myndighetene styrer gjennom forutsigbare rammer, mens oljeselskapene - innenfor disse rammene - har ansvaret for den daglige driften av feltene og de fatter alle de kommersielle beslutningene.  Min bekymring går derfor til Statoil - tar de sin rolle og sitt ansvar for å følge opp det de har lovet gjennom sin innleverte PUD, som nå er godkjent av Stortinget?

Ebbesen påpeker at Statoil ikke har tatt sin beslutning vedrørende plassering av SAR-helikopter ennå.

- Når de har gjort det er det Petroleumstilsynet som i forbindelse med samtykke til oppstart av produksjon for Aasta Hansteen kan si om dette er tilstrekkelig i forhold til sikkerhet og beredskap. Når det gjelder utbyggingen av Aasta Hansteen er heldigvis operatørens plan for helikoptertransport av personell og bruk av forsyningsbase ikke endret siden Hansteen-PUD'en ble behandlet.

Bekymret over uttalelser

Lisbeth Berg-Hansen reagerer kraftig på at Ebbesen mener hennes reaksjon faller på steingrunn.

- Det er rett at jeg har sittet i regjering. Jeg har ni år i regjeringsapparatet, fire av dem som statsråd. I tillegg har jeg i likhet med Margunn to år på Stortinget så dette kan jeg veldig godt. Jeg synes det er bekymringsfullt at hun ikke har fått med seg hvordan Stortinget fungerer. Stortinget kjenner kun statsråden, i dette tilfellet Olje- og energiministeren. Hun må gjerne peke på Statoil, men når det gjelder PUD er det statsrådens ansvar at vedtaket blir fulgt opp. At ikke Margunn har fått meg seg dette er på grensen til oppsiktsvekkende, sier Berg-Hansen.

Hun sier videre at Ebbesen har en stor mulighet til å ta kontakt med ministeren ettersom hun tilhører regjeringspartiet og med en langt lettere tilgang til ministeren enn opposisjonspartiet Ap.

- Vil dere stille spørsmål til ministeren i denne saken?

- Ap-benken med Anna Ljungren stilte spørsmål til statsråden knyttet til SAR og svaret på dette har dere fått. Vi vil følge opp dette og har tett kontakt med ordføreren i Brønnøy som jobber som en helt i denne saken. Vi vil stille spørsmål om denne saken som kan løses enkelt og greit ved at man følger opp vedtaket. Hvis det står i PUD at utflygning skal skje fra Brønnøysund så er det bare å sette to streker under dette svaret. Det er statsråden som er ansvarlig for at vedtaket følges opp, sier Lisbeth Berg-Hansen.

Tillitsvalgt Line Horn ber Nordlandsbenken på Stortinget engasjere seg for at Nordland får sin del av oljekaka. Foto: Jøran Horn