I kommunestyremøtet i Bindal tirsdag 17. november skal Bindal kommunestyre behandle en klage om pålagt vanntilkobling. Gårdbruker Birger Kjærstad har klaget på tvungen tilkobling på Horsfjord vannverk. Tidligere i år vedtok kommunestyret at alle hadde plikt til å koble seg på.

I følge sakspapirene har Kjærstad valgt å ta advokat i denne saken. Men i sitt forslag til vedtak innstiller rådmannen på avslag.

Advokatfellesskapet Brønnøysund representert av advokat Tore Walle-Jensen har tatt saken. Walle-Jensen påpeker følgende:

Kostnadskrevende og urimelig

"Klager ga sammen med en rekke andre grunneier i 1984 Bindal kommune rett til å benytte Kjærstadvannet som kommunens vannreservoar og anlegge vannverk. Mot å gi kommunen denne retten fikk klager en engangserstatning oppgitt til å være kr. 17.000. Dette beløpet benyttet klager til å ruste opp sin egen vannkilde på eiendommen"

I den forbindelse fikk han på plass vann som er av god kvalitet, og vannforsyningen er stabil hele året. Den er også godkjent av mattilsynet. I kommunens regler er det bolighus som må kobles til det kommunale vannverket, og ikke driftsbygning.

Kjærstad driver gård i Horsfjord-grenda. Nå er planen at sønnen skal overta gården, og det oppleves som unødvendig å ha to vannkilder på gården. Det blir også svært kostnadskrevende å få det kommunale vannet på plass.

Føler seg overkjørt

"Klager vil også påpeke at han føler det urimelig at han som en av grunneierne til Kjærstadvannet, og i sin tid ga kommunen rett til å bygge vannverket, nå å måtte betale dyrt for tilkobling til samme vannverk. Klager ber om at overnevnte hensyn gjør seg gjeldende på en slik måte at det blir gjort unntak fra tilkoblingsplikten og at kommunen godtar fortsatt bruk av privat vannkilde, jf. pbl. § 27-1 annet ledd siste punktum".

Birger Kjærstad har følgende korte kommentar til Banett:

- Jeg føler meg overkjørt i denne saken, og jeg håper det nye kommunestyret ser på saken på en positiv måte, sier han.