Tre stemte for og to mot da Vevelstad formannskap behandlet opprettelsen av interkommunalt legevaktsamarbeid på Sør-Helgeland onsdag.

Brønnøy og Sømna etablerte et legevaktsamarbeid for mange år siden. Nå har også Vega vedtatt at de ønsker å være med i et interkommunalt legevaktsamarbeid, mens Bindal er sørvendt.

Stor vaktbelastning

Vevelstad er i en unik stilling der kommunelege John Lockhart også har tatt seg av legevakt-jobben. Vevelstadværingene som ringer legevakten kommer til Alstahaug legekontor, som formidler kontakt med Lockhart.

– Han gjør en kjempejobb og har brorparten av vaktene selv, med avløsning fra Alstahaug. Men også han ser at det kan være vanskelig på sikt, redegjorde rådmann Signar Kristoffersen.

Utgifter til legevakt i Vevelstad er en drøy million i året.

– I en ny ordning kan vi komme ut med en belastning på et sted mellom 600.000 og 300.000. Det er mange x-er og y-er. Men når vi har forhandlet fram en samarbeidssamtale skal den tilbake til kommunestyret for behandling. Jeg mener vi må få til en ordning der Vevelstad blir hensyntatt geografien vi har i samarbeidsavtalen, informerte rådmannen.

Ordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen fra Samarbeidslista ønsker en felles legevakt.

– Vi må se på denne saken i tilknytning til lokalmedisinsk senter med røntgen, fødeavdeling, dialyse og andre spesialisttjenester i Brønnøysund. Det har kommet langt og det er satt ned grupper som også Vevelstad er med i. På et lokalmedisinsk senter vil vi få de tjenestene vi trenger 80 prosent av tiden. Framtiden for sykehusene på Helgeland er usikker. Det eneste fornuftige er å gå sørover, framholdt hun.

– Bakvendt å gå sørover

Kommunelistas Hilde Elise Pedersen og Kaia M. Aarstrand (vara for John-Rune Nilsen), som begge bor i Visten, mener Vevelstad heller bør orientere seg mot nabokommunen i nord.

– Jeg er fundamentalt uenig, og synes det er litt bakvendt å ha samarbeid i motsatt retningen av hvor sykehuset ligger. Skulle for eksempel Kaia bli syk, må hun først til Brønnøysund og så til Sandnessjøen. Jeg synes vi har et system som fungerer godt og mener vi har tid til å sondere samarbeid med Alstahaug. Jeg er ikke imot interkommunalt samarbeid, men vi bør orientere oss nordover i denne saken, på samme måte som Bindal går sørover, framholdt Pedersen.

– Jeg synes det er naturlig å se andre veien mot sykehuset der det er i dag, eller dit et nytt blir lagt, støttet Aarstrand.

Ordføreren påpekte at saken har ligget siden i sommer.

– Vi er sterkt på overtid. De tre andre kommunene venter på oss. Det kommer en del nye krav som gjør at vi ikke kan fortsette slik vi gjør det nå. Og kommer vi ikke med i legevaktsamarbeidet, klarer vi ikke å oppfylle kravet til øyeblikkelig hjelp-seng som kommer neste år. Det blir også vanskelig å være med på lokalmedisinsk senter, redegjorde Andreassen.

Hun fikk støtte fra listefelle Aud Synnøve Utnes Vistnes.

– Vi ikke til å få beholde en slik ordning som vi har nå. Det er framtidsrettet å tenke utover Vevelstad og være føre var. Jeg tror det er lurt å være med når toget starter for å få en best mulig avtale for Vevelstad. Skjer det noe med dem som bor på Stokka og Visthus er det mest naturlig å sende dem til Sandnessjøen. Det må jo være litt fornuft i systemet. Men jeg synes det er naturlig å se sørover der vi har et oppegående samarbeid fra før. Der risikosport å stå utenfor, argumenterte hun.

Arbeiderparti-veteran Harald Axelsen påpekte at dette er en debatt som har pågått lenge.

– Vi har sagt nei til et samarbeid fordi vi har hatt den legen vi har hatt. Det har fungert godt. Rent egoistisk sier vi at vi har en god ordning og sier nei. Men det tør ikke jeg bli med på, konkluderte han.

Splittet formannskap

Med tre mot to stemmer vedtok formannskapet å etablere et legevaktsamarbeid med Brønnøy og Vega på systemteknisk nivå. Vedtaket har ytterligere fire punkter.

Det gis mandat til å arbeide videre med samarbeid ut over systemteknisk nivå, som vil ha driftsmessige, faglige og administrative utslagspunkt. Arbeidet videre vil være å konkretisere investeringer, opplegg for fordeling av kostnader mellom kommunene og en tydelig tidsplan for etablering av ny interkommunal legevakt. De involverte rådmennene er styringsgruppe.

Endelig samarbeidsavtale skal godkjennes av kommunestyret.

Et interkommunalt legevaktsamarbeid etableres i tilknytning til det kommende lokalmedisinske senteret (LMS).

Etableringen av en interkommunal legevakts hovedenhet samlokalisert med LMS-et skjer snarest mulig. Med utgangspunkt i tidligere sak etableres fase 1 først med felles interkommunal legevakt, så snart det er praktisk mulig med henhold til samarbeidsavtale og finansiering er på plass i alle kommunene.

Vevelstad kommunestyre skal behandle saken 26. november.

Ja til lokalmedisinsk senter

Vevelstad er også siste kommune som behandler lokalmedisinsk senter og Trollfjell geopark. Formannskapet gikk enstemmig inn for begge.

Etableringen av lokalmedisinsk senter i Brønnøysund er et administrativt vertskommunesamarbeid med Brønnøy, Sømna og Vega.

Brønnøy kommune står som utbygger av LMS-et i tilknytting til Brønnøy helse og omsorgssenter med et beregnet arealbehov på cirka 1.900 kvadratmeter. Rådmennene fra de samarbeidende kommuner utgjør styringsgruppen og får myndighet til å oppnevne en arbeidsgruppe som arbeider videre med innhold og detaljer for etableringen. Brønnøy kommune styrer prosessen.

De andre kommunene har fattet likelydende vedtak.

Ja til Trollfjell geopark

Vevelstad formannskap gikk også enstemmig inn for Trollfjell geopark. Kommunen forplikter seg til å støtte opp med sin økonomiske andel etter en fordelingsnøkkel. Vedtaket innebærer også etableringen av et friluftsråd

Trollfjell geopark er et samarbeid mellom Brønnøy, Vega, Sømna, Bindal, Vevelstad og Leka. Prosjektet startet i juli 2013. Målet er å bidra til å øke attraktiviteten som turistmål og verdiskaping i området, ved å legge til rette for opplevelser i verdensklasse, framgår det av formålsparagrafen.

Søknad om UNESCO-godkjenning som geopark er sendt.

Prosjektet var fra 2013 fullfinansiert av fylkeskommunene og Innovasjon Norges avdelingskontor i Nordland og Nord-Trøndelag. Næringslivets bidrag kommer fra oljeselskapene Statoil, ENI, og Dong – som har lisensen på Marulk-feltet. Styringsgruppen for prosjektet har bestått av politikere, næringsliv, utviklingsorganisasjoner samt Stiftelsen Vegaøyan Verdensarv.

Åtte nye flyktninger ventes snart

Vevelstad har vedtatt å bosette 20 flyktninger innen 2016. De første ti kom i desember i fjor, og nå er alt klart for inntil ti nye. Integrasjons- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) har varslet at det kommer åtte flyktninger i nær framtid.

Den store tilstrømningen gjør at alle kommuner har fått forespørsel om å bosette flere. Imdi har sendt to brev til Vevelstad. I det første ble de bedt om å om å bosette ytterligere ti og i det andre ytterligere 15 flyktninger. Formannskapet utsatte behandlingen av saken i påvente av en avklaring fra administrasjonen om det lar seg gjøre.

Det blir en hektisk møteinnspurt på året for politikerne i Vevelstad. Formannskapet i har møte igjen førstkommende onsdag.

Neste kommunestyremøte er 26. november. Deretter er det formannskap 2. desember og budsjettmøte for kommunestyret 16. desember.

På sakslisten for onsdagens formannskapsmøte står budsjettdrøftinger, interkommunalt samarbeid - etablering av distriktsmedisinsk senter på Sør-Helgeland, anmodning om bosetting av flyktninger for 2016 og planperioden 2017-2019, innspill til marinverneplan for Vistenfjorden.