I morgen kveld arrangeres en fortellerkveld med ny vri på Helgeland museums lokaler i Hommelstø (gamle samvirkelaget). Temaet er historier om barnefødsler og barseltid.

Arrangørene ved museet håper at et bredt spekter av unge og eldre vil komme og høre og fortelle historier. Bakgrunnen er utviklingen den siste generasjonen. Nå fødes helgelendinger på fødestuer, sykehus, i helikoptre, i ambulanser - og noen hjemme i stua.  Og fortsatt kan mange huske tiden da hjemmefødsel var normalen - da ”krafskjerringer”, som de ble kalt på Helgeland, fungerte som fødselshjelpere, og hvor folk i nabolaget stilte med rømmegrøt og fjøshjelp til slitne barselkvinner.

Helgeland Museum har pratet med Laila Engelsnes som er datter av ”Velfjords siste jordmor”, Erna Engelsnes. Fra denne samtalen kan de fortelle om ei jordmor som alltid hadde vakt og som jobbet sent og tidlig for å hjelpe mødre og barn gjennom fødslene. Jordmorkofferten sto alltid klar.

Fra Brønnøy fødestue kommer Ragna Stene Simonsen for å fortelle hvordan fødselspraksisen er i dag, og hva som skjer før og etter en fødsel.

Fortellerkveldene er et samarbeid mellom Velfjord Historielag, Velfjord Folkebibliotek og Helgeland Museum, avdeling Brønnøy.

- Tanken bak fortellerkveldene er at alle som er til stede kan dele historier og prate sammen, forklarer Helle Estensen fra Helgeland museum.

Museet holder kveldsåpent, og før fortellerkvelden serveres kveldsmat.

Jordmor Ragna Stene Simonsen (t.v.) forteller om dagens praksis, mens Laila Engelsnes har delt historier om "Velfjords siste jordmor", Erna Engelsnes.