Leder av Nobelkomiteen Kaci Kullmann Five annonserte litt over klokken 11.00 fredag at årets vinner av Nobel fredspris er Den tunisiske dialogkvartetten, for sitt arbeid for et pluralistisk demokrati. Ifølge Five kom kvartetten sammen i 2013 da demokratiseringsprosessen var i fare etter den arabiske våren som startet i 2011.

– Den etablerte en alternativ og fredelig prosess da landet sto på randen av borgerkrig som føl, sier Five ifølge aftenposten.no.

-- Det er fire sentrale organisasjoner fra det tunisiske sivile samfunn har utgjort Kvartetten for nasjonal dialog: fagbevegelsen UGTT (Union Générale Tunisienne du Travail), arbeidsgiverorganisasjonen UTICA (Union Tunisienne de l’Industrie, du Commerce et de l’Artisanat), menneskerettsorganisasjonen LTDH (La Ligue Tunisienne pour la Défense des Droits de l’Homme) og den nasjonale advokatforeningen Ordre National des Avocats de Tunisie, skriver komiteen på deres hjemmesider.

Kvartetten var ikke på topplisten av hvem eksperter og oddsen trodde skulle vinne. Ifølge oddsen var det stor sjanse for at Pave Frans skulle få prisen.  Det er 70 år siden siden atombombene utslettet Hiroshima og Nagasaki, derfor trodde mange at Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN) var en sikker vinner.

Stortingspolitiker Margunn Ebbesen var involvert i nominasjonen av fjorårets vinner Malala Yousafzai, som vant prisen sammen med Kailash Satyarthi. I år er ikke Ebbesen like involvert, en time før anonseringering sa hun hvem som var hennes favoritter i år.

– Klokken 11 får vi svaret. Mine to favoritter er Merkel og Dr. Denis Mukwege - den siste gjør en enorm innsats for voldtektsofre i Kongo. Bygd opp et sykehus som driver både fysisk og psykisk rehabilitering av voldtektsofre, skriver hun på Facebook i dag.

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel ble tidligere i år nominert for sin innsats i Ukraina. Flere eksperter pekte på at hennes rolle overfor Syria-flyktningene de siste månedene kune gi henne prisen.

Mange har Angela Merkel som fredspris-favoritt etter at hun tok en lederrolle i flyktningekrisen i Europa.