En bindaling har klaget på legevakten i Bindal, som vedkommende oppsøkte 30. juli i år. Klageren skriver at han tidligere har fått rask hjelp, og at det denne gangen dreide seg om en rask lytteprøve, noe legen avslo.

- Overraskende nok nektet han dette, og ba meg henvende meg til legevakt i Brønnøysund. Det virket ikke lurt å legge ut på tur med det sommerværet vi har, med feber, skriver klager.

Vedkommende legger til at legetjenesten i Bindal normalt er fullt på høyde med lovverket "og vel så det", men protesterer på denne avvisningen. Han har siden presisert at han ikke var ute etter øyeblikkelig hjelp denne dagen, men en vanlig kontroll.

Normale prøver

Bindal kommune har behandlet klagen og skriver at klageren var til konsultasjon med blodprøvekontroll 27. juli, og den viste normale prøver. Ifølge kommunen hadde klager da valgt å ikke følge legens råd om behandling, og han tok i tillegg et legemiddel som ikke var anbefalt.

"Den 30.07.15 ringer han på ny for å få enda en sjekk for sikkerhets skyld. Det var da travelt på kontoret her, og han hadde fortsatt ikke ordnet seg time hos fastlegen i Brønnøysund, slik han var blitt anbefalt.", skriver kommunen.

I uke 31, da hendelsen inntraff, var Bindal legekontor ifølge kommunen bemannet med én lege og én turnuskandidat. De hadde ansvaret for ordinære timebestillinger og legevakttjeneste døgnet rundt hele uken.

"Oppgavene på legekontoret prioriteres, og kontroll etter behandling for en betennelse bør utføres på dagtid hos fastlegen. I dette tilfellet var det allerede gjort en etterkontroll den 27.07, som viste normale forhold, og det ble ikke funnet grunn til flere kontroller "for sikkerhets skyld", skriver helse- og velferdssjef Gudrun Fossem, som har behandlet saken hos kommunen.

- Forsvarlig

Hun skriver at pasientens ønskede ekstra etterkontroll er en oppgave som kan vente til neste dag, og som fastlegen skal ta ansvar for.

"Legene i Bindal opplever at pasienten i Bindal har valgt fastlege i Brønnøysund, men fortsatt ønsker konsultasjonene her i Bindal. Dette er en vanskelig situasjon, da man mangler epikriser, oppdaterte legemiddellister og pasientinfo her. Man prøver derfor å oppmuntre pasientene til å få tak i sin fastlege i Brønnøysund, selv om det i blant kan være vanskelig. Legene i Bindal kan heller ikke være ferievikar for lege i Brønnøysund. Alle legene i Bindal har ledig plass på sine lister."

Bindal kommune konkluderer med at de har gitt forsvarlig helsehjelp til en person som oppholder seg i kommunen.