Det er med stor undring vi har mottatt fylkesutdanningssjefens forslag om å legge ned MK og TIP ved Brønnøysund videregående skole (BVS), og Utdanningsforbundet ønsker derfor å komme med følgende uttalelse til høringsforslaget:

I desember 2016 vedtok fylkeskommunen å legge ned Design og Håndverk ved BVS (virkning fra høst 2017). Konsekvensene av å legge ned MK og TIP i tillegg, innebærer en total reduksjon av ca. 65 elevplasser ved skolen i løpet av to år. Disse utdanningsprogrammene er praktiske og kreative programområder, og det vil være et faglig tap både for skolen og dens egenart, og ungdom på Sør-Helgeland om disse forsvinner.

Vi vil påpeke at elevtallet på Sør-Helgeland ikke er like nedadgående som for resten av Helgelandsregionen, og ser derfor med undring på forslaget om kutt ved BVS.

Ved å legge ned TIP-tilbudet vil en stor del av elevgruppen i regionen miste et populært tilbud, da det i hovedsak er gutter som søker og går denne linjen. Dette vil også virke inn på skolens faglige profil, da resterende linjer, i stor grad, tradisjonelt retter seg mot jenter. Det er for ungdommene og regionen på Sør-Helgeland viktig at kjønnsfordelingen ivaretas.

TIP-linjen ved Brønnøysund videregående skole BVS er en linje med godt faglig miljø og lang erfaring. Linjen har et godt omdømme, de er særdeles flinke til å ivareta elever som trenger ekstra støtte, og kan vise til gode resultater over mange år. TIP har svært mange programområder på vg2-nivå, og mange andre områder med kryssløp, derfor er det viktig at dette tilbudet også kan gis ved denne skolen. Ved årets inntak er alle klasser på vg1 fulle, med unntak av TIP. Det er første året at skolen ikke har over to eller tre fulle klasser. Vi må kunne tåle at vi har svingninger i søkingen ett år uten at «nedleggingsspøkelset» henger over oss.

Det vises i endringsforslaget til manglende lærlingeplasser, samtidig som opplæringskontoret på Sør-Helgeland, for tredje år på rad, kan vise til rekord i antall lærlinger generelt. Næringslivet og politisk ledelse i kommunene på Sør-Helgeland har startet en offensiv for å få ytterligere lærlingeplasser i regionen, for nettopp denne gruppen.

Medier og kommunikasjon har 24 elever inneværende skoleår. Dette er eneste studieforberedende tilbud ved skolen for elever som ønsker en kreativ vei mot studiekompetanse. Det er også den eneste linjen ved BVS som har kreative fag etter at Design og håndverk ble nedlagt inneværende år. Det er også viktig å merke seg at MK- klassen bidrar til at Brønnøysund videregående skole kan tilby et ekstra fremmedspråk (Tysk I), og gir flere programfag å velge mellom for elevene på studieforberedende og spesialiserende.

Utdannings- og yrkesveiledninga for elevene i grunnskolen vil også bli berørt om dette forslaget blir vedtatt. Alle de fem kommunene på Sør-Helgeland har i dag et veldig godt samarbeid med Brønnøysund videregående skole, der ungdomsskoleelevene i perioder får hospitere ved de ulike linjene. Slik får elevene et bedre innblikk i fagene og hva som kreves, og står derfor bedre rustet til å velge utdanning og yrke etter interesse og forutsetninger.

Forslagene som ligger i strukturendringen er dramatisk for ungdommene på hele Sør-Helgeland, da endringen vil medføre et meget begrenset tilbud å velge i. For mange vil det, av flere årsaker, ikke være aktuelt å flytte til andre steder på Helgeland og bo på hybel, og utdanningsvalget blir noe eleven selv i utgangspunktet ikke ønsker. Dette vil medføre økt risiko for frafall.

BVS er den sørligste videregående skolen i Nordland fylke. Fra Sør-Helgeland er det gode muligheter for å reise til videregående skoler f.eks. til Namsos og Rørvik. Med en så dramatisk reduksjon i utdanningsvalg ved Brønnøysund videregående skole, vil det kunne medføre at flere ungdommer søker seg sørover og ut av fylket.

Hvis dette forslaget blir vedtatt i Fylkestinget er vi svært bekymret på elevenes vegne og deres svekkede muligheter til å gjennomføre den utdanningen de ønsker.

Utdanning er den viktigste ressursen som fylkeskommunen kan ha for å sikre enkeltmennesket en god framtid og næringslivet den kompetansen det trenger. Utdanningsforbundet skal arbeide for at barn, unge og voksne får et kvalitativt godt og etisk forsvarlig opplæringstilbud, og krever derfor at tilbudet ved skolen opprettholdes og økes i tråd med behovet.

Både utdanningsavdelingen i Nordland fylke og fylkespolitikerne har hatt stort fokus på frafallet i videregående skole. Med den raseringen som vil skje av linjevalg ved flere av de videregående skolene i Nordland - hvis dette forslaget skulle bli vedtatt – vil politikerne selv være årsak til en sannsynligvis kraftig økning i frafallet ved videregående skoler i fylket.

Mvh

Utdanningsforbundet Brønnøy

v/Merethe Paulsen Blomstervik

Utdanningsforbundet Sømna

v/Marianne Rørmark

Utdanningsforbundet Bindal

v/Anne Marit Engelsen

Utdanningsforbundet Vega

v/Line Lorentsen

Utdanningsforbundet Vevelstad

v/Rita Eilertsen Viken