Informasjon til innbyggerne i Brønnøy kommune, etter flere leserinnlegg som omhandler kjøkkendrift i kommunal regi.

Det nye omsorgssenteret er vedtatt bygd med anretningskjøkken. Det vil si at middagen ikke kan produseres ved omsorgssenteret, men varmes opp dersom beboerne velger å kjøpe mat fra kommunen. Dette er et politisk vedtak fra kommunestyret, sak 2012/1136-20. I vedtatt omsorgsplan skisseres tiltak for morgendagens omsorg.

Den største utfordringen er at vi vi har et økende antall eldre og færre helsepersonell. Tjenestene våre er i stadig omstilling, og vi må arbeide med å utvikle og innarbeide nye og framtidsrettede løsninger. For å kunne opprettholde bærekraftige omsorgstjenester, er det helt nødvendig å se på ressursbruk og hvordan vi best mulig kan bruke vår fagkompetanse.

Når det gjelder kjøkkendrift har vi i dag middagsproduksjon ved sentralkjøkkenet i Brønnøysund og ved kjøkkenet på Velfjord aldersheim. Sentralkjøkkenet har fem årsverk ansatt og produserer cirka 125 middager pr dag etter kok-kjøl-prinsippet. Dette har de gjort i 10 år. Det vil si at maten produseres på kjøkkenet og kjøles ned, for senere å bli varmet opp ved avdelingene på sykehjemmet, eller i leiligheter ved Hestvadet omsorgsbolig, og for øvrig andre husstander i Brønnøysund. I tillegg har Brønnøy sentralkjøkken catering og kantinedrift.

Ved Velfjord aldersheim produseres det varm mat, altså kok-server, til 16 beboere ved aldersheimen og cirka 3-4 hjemmeboende per dag. Totalt cirka 20 middager daglig, med en økning på søndagene. Aldersheimen har 2,5 årsverk ansatt ved kjøkkenet.

Brønnøy kommune er i en svært vanskelig økonomisk situasjon, og vi står midt i en omstillings – og nedbemanningsprosess. Realiteten er at vi ikke har penger til det vi ønsker oss. Vi ønsker selvsagt så langt som mulig å unngå oppsigelser. Som arbeidsgiver forsøker derfor Brønnøy kommune å finne løsninger som i denne omstillings og nedbemanningsprosessen best mulig ivaretar ansatte. Parallelt med dette jobber Brønnøy kommune med å opprettholde gode tjenester, ivareta brukere og pasienter sine behov. I en forlengelse av dette har vi planlagt å spare inn én 100-prosentstilling (ett årsverk). Den som Georg Fossheim omtaler som vakant stilling i Brønnøysund. (Vakant stilling betyr at det ikke er foretatt fast ansettelse) Dette gjøres ved å overflytte to årsverk (to 100-prosentstillinger) fra aldersheimen, slik at det blir en total økning på ett årsverk ved sentralkjøkkenet. 50 prosent stilling blir igjen ved aldersheimen for å ivareta oppgaver rundt matservering.

I august hadde arbeidsgiver og fagorganisasjon (Fagforbundet) drøftingsmøte for å vurdere mulighet for sammenslåing av kjøkkendrift ved de to nevnte enhetene. Etter drøftingsmøtet har vi hatt personalmøter med alle involverte ansatte. Det har kommet konstruktive tilbakemeldinger fra ansatte på hvordan vi kan ha matservering til beboerne på en like god, eller bedre måte. Matlukten som siver fra kjøkkenet ved dagens middagsproduksjon vil være tilstede også ved oppvarming av mat. Kokkene har også foreslått å kjøpe inn «bake-off» produkter som lager god lukt og vekker matlysten. Ansatte steker også vafler og liknende og vil fortsette med å lage god matlukt. I dag er det kort tid mellom frokost og middag, og det blir liten tid til aktiviteter og til å vekke «ny matlyst», og ansatte ser på muligheten til å utsette middagen til senere på dagen. Vi har stort fokus på brukere og pasienters mestring og trivsel, og alle som klarer å smøre mat selv får selvsagt fortsette med det.

Å øke middagsproduksjonen i Brønnøysund vil ikke by på store utfordringer med overføring av ressurser. Maten skal transporteres med eget personale til Hommelstø.

Vi ser at saken om effektivisering av kjøkkendriften skaper stort engasjement. Det er også stort engasjement hos ansatte i Brønnøy kommune. Vi deltar blant annet i regi av «Utviklingssenter for Sykehjem og Hjemmetjenester» i et eget ernæringsnettverk. Vi har stort fokus på å lage næringsrik og god mat, samt å lage trivelige rammer rundt måltidene for å skjerpe matlyst. Underernæring blant eldre er et stort problem og noe vi forsøker å forebygge. Vi ønsker hele tiden å forbedre oss, og tar imot tilbakemeldinger på hva som kan forbedres og hvordan.

Både Velfjord aldersheim og Brønnøy sykehjem varmer i dag opp hermetiske poteter. Det vil selvfølgelig være et prioriterings – og ressursspørsmål hva vi bruker tiden på. Produksjon av 145 middager daglig samt catering og kantinedrift er produksjon i stor skala. Det bakes brød til beboere og pasienter, og kjøkkenet lager også dietter og ønskekost ut i fra individuelle behov.

Lokalt i avdelingene arrangeres det aktivitetsdager hvor beboere og pasienter deltar, og mat har hovedfokus. Vi bruker mye tid på mat og matlaging, da det er noe mange eldre gleder seg til hver dag.

Vi er glade for innspill som kan gjøre oss bedre. Det vil si konstruktive tilbakemeldinger som går på sak og ikke på person. Tirsdagens leserinnlegg fra Tove Strand inneholder direkte personangrep, og påstander om at Brønnøy kommune ved administrasjon farer med «loddrett løgn»

Rådmannens områdesjefer i helse og omsorg har ansvar for halvparten av kommunens ansatte som daglig gjør en god jobb for unge og eldre i kommunen vår. Saken som diskuteres er vedtatt politisk, og jobben som nå gjøres er administrativ. Vi utfører arbeidet vårt på en faglig forsvarlig måte med gode innspill fra våre fagpersoner. Vi behandler og yter tjenester etter reelle behov og utfordringer.

Til opplysning er det daglig salg av middag fra kantina ved Helse og omsorgssenteret. Sentralkjøkkenet tilbyr også catering hele året med høysesong ved juletider og til konfirmasjoner. Dette med svært gode tilbakemeldinger.

Til informasjon var det «hemmelige møtet» det henvises til den 2 .oktober et medlemsmøte i regi av Fagforbundet. Da er det medlemmer av dette forbundet som inviteres.

Astrud Dahle og

Julie Engelsnes,

områdesjefer for

pleie og omsorg