Tor Martin Leines Nordaas fra Mosjøen ga denne høsten ut sin femte bok med novellesamlingen "Om og menn" på forlaget Fair. Torsdag kveld holder Halvsøstrene bokbad på Libris.

Vennskap mellom menn

Boka utgjør 13 noveller. Den røde tråden gjennom alle novellene, er nettopp menn og vennskap mellom dem. Tittelen på boka ble til en varm sommerdag på ferie i Tyskland.

— Hvorfor skriver du om dette temaet?

— Det begynte med ei tid da jeg jobbet som journalist i Helgeland Arbeiderblad og vi var veldig giret på kvinnelige kilder, gjerne de med barnevogn eller eldre kvinner. Jeg ble lei av dette som kriterium. Det ble kommentert hvis det bare var menn på forsiden av avisen, eller det at menn ble valgt bort som portrettkandidater, forteller Nordaas.

Dermed begynte en idé å forme seg hos Nordaas. Han hadde lyst til å portrettere menn. Han begynte med Jon Skaar som mange kjenner til gjennom NRKs "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu".

— Jeg laget et intervju med ham, men det ble aldri skrevet som et portrett. Jeg har laget ei novelle i stedet siden jeg syntes det ble artigere med den skjønnlitterære sjangeren, forteller forfatteren.

Menn og følelser

Novellene i boken har et vidt spenn. Fra mer distanserte vennskap, vennskapet som uplanlagt gikk over til å bli intimt i seks-sju minutter, elgjakt og storbytur.

— Jeg tror mannfolk prater mer om følelser sammen, enn det folk tror. For meg er det ikke problematisk å snakke om følelser om jeg prater med noen jeg kan stole på, forteller forfatteren.

En av novellene handler om adventstiden i 2016 da Nordaas og kona ventet sitt første barn. En liten sønn som hadde termin 30. desember, men som kom til verden 11. januar. Vesle Sigve fikk sin egen litterære adventskalender av faren allerede før han kom til verden.

— Denne novellen handler om det å være gutt og om det å bli en mann. Jeg deler også mine engstelser og bekymringer, samtidig en tro på at det hele vil gå godt, forteller småbarnsfaren.

Hektisk promoteringshøst

Novellesamlingen kom ut i september. Etter dette har det gått slag i slag for mosjøværingen som har reist rundt på hele Helgeland fra land til kyst, for å promotere boka. Så langt har han solgt nær 500 eksemplarer, et antall han er svært tilfreds med å ha kommet opp i.

— Bokbadet i Brønnøysund kommer etter Kine Laumanns initiativ. Det er veldig stas å bli invitert til Brønnøysund. Jeg gleder meg til å komme tilbake. Jeg jobbet i tre måneder som journalist i Brønnøysund tilbake i 2004 for Helgeland Arbeiderblad, forteller Nordaas.

Forfatteren regner med at intervjuer Hege Sæthre Lind hos Halvsøstrene vil gi et tverrsnitt av alle Nordaas fem bøker under bokbadet. I tillegg vil Morten Horn sørge for et musikalsk bidrag til kvelden.

— Jeg er en ukjent forfatter og salg av bøker krever at jeg står på. Det er viktig å komme seg ut for det er da jeg selger best. Dette gir meg også veldig mye. Frem mot jul peiser jeg på og reiser rundt for å selge boka mi, men etter jul skal jeg roe ned, lover Tor Martin Leines Nordaas.