19-åringens kortfilm "Polarstjerna" ble fredag vist på Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF).

Full sal og stormende applaus

Filmen handler om Richards bestemor, Tordis Eilertsen Viken, som snart fyller 70 og er aktiv motorsyklist.

- Det var fullt i salen og filmen fikk bra med applaus, forteller Richard, som er fra Vevelstad.

- Filmen fikk enormt god respons, korrigerer bestemor Tordis, som storkoste seg på premieren.

Siden Richards film avsluttet hele visningen, fikk fargerike Tordis en egen applaus rettet mot seg, fra et takknemlig publikum.

Etterpå kom flere bort til Richard og ga uttrykk for at han burde tilby filmen til NRK.

Bestemor er MC-kjendis

Richard Viken Klausmark fra Vevelstad har laget dokumentar om sin MC-frelste bestemor Tordis "Polarstjerna" Eilertsen. Fredag hadde filmen première i Tromsø. Foto: Kathrine Jusnes

Om bakgrunnen for selve filmen forteller regissøren:

- Bestemor er kjendis i MC-miljøer over hele landet. Hun er svært aktiv på Facebook og Snapchat, deltar på treff og kjører rundt i landet. Det er MC-folket selv som kaller henne "Polarstjerna". Så da ble det navnet på filmen.

Bestemora bor nå i Fredrikstad, men kommer fra Senja. I en scene av filmen ses hun iført ei t-skjorte med følgende påskrift: "Kødde du med mæ, så kødde du mæ hele Senja".

Richard lå på hjul etter bestemora - i følgebil, med kamera - gjennom to uker i fjor sommer.

Ferden - og filmen - starter i Fredrikstad, før bestemora kjører motorsykkelen nordover til hjemstedet på Senja, for så å ende opp på MC-treff i Lofoten.

- Mamma kjørte, jeg satt på og filmet. I Lofoten forlot vi bestemor. Da hadde jeg 30-40 timer med råmateriale. Det var en stor jobb å koke alle de timene ned til en kortfilm på 15 minutter. Heldigvis fikk jeg hjelp, forteller Richard.

Spesiell og uredd dame

Filmen ble foredlet gjennom tre workshop-samlinger i prosjektet "Dokfilmfangst" i Tromsø. En av dem som guidet Richard var Gry Elisabeth Mortensen, regissør av kinofilmen og NRK-serien "Ishavsblod".

- Hvordan vil du beskrive bestemoren din, Richard?

- Spesiell dame. Tør å ta sjanser. Ikke redd for å være seg sjøl. Utrolig snill. Aldri slem, aldri frekk. Jeg vokste opp nært henne. Og er veldig glad i henne.

Bestemor Tordis angret ikke på at hun hadde tatt turen fra Fredrikstad til Tromsø for å overvære barnebarnets store dag.

Også Richards mamma og onkel hadde kommet til Tromsø, fra henholdsvis Vevelstad og Bodø.

Richard forteller at det var tilløp til dramatikk før han begynte å filme «Polarstjerna» i sommer.

Kort tid i forveien hadde nemlig bestemoren veltet og fått motorsykkelen sin over foten, pådratt seg væskende hevelse, og et sår som ble større og større.

- Så fort hun klarte å presse foten ned i MC-skoen igjen, var hun klar for å kjøre til Senja og Lofoten. Hun kjøpte til og med ny motorsykkel fordi hun nektet å gå glipp av MC-sesongen, forteller Richard Viken Klausmark.

Satser videre

Klar i salen Framtidas nordnorske filmregissører, fotografert mens salen er i ferd med å fylles opp. Richard flankert av Aleksandra Simonsen fra Alta og Håkon Pedersen fra Mosjøen. Alle tre fikk sine kortfilmer vist fredag. Foto: Tonje Ness Meinhardt/Tvibit

Tidligere år har han deltatt i gruppearbeid som har resultert i kortfilmer på TIFF. Dette er første gang han har lagd film alene.

- Jeg akter å fortsette med film, sier Richard.

Etter endt videregående skole i Brønnøysund sist vår, gikk ferden til Nordmøre folkehøgskole. Han trives.

- Rett etter påske drar hele klassen til Hollywood. Det blir stort, sier 19-åringen til BAnett.