Hun var en av fire nominerte til kunstprisen, sammen med blant andre Lars Laumann fra Brønnøysund.

Fredag ble det klart at Tandberg gikk helt til topps, og hun mottok 500.000 kroner under prisutdelingen på Trondheim kunstmuseum lørdag.

Biljardbord

En internasjonal, faglig jury har valgt Tandberg på basis av hennes verk Candypool, 2017, som består av et demontert biljardbord, gipsfriser og gipsskulpturer. Verket handler om gjenbruk og forutsetninger for kunstnerisk produksjon, og er en del av utstillingen med de fire nominerte. Utstillingen står til 28 januar 2018.

- Lorck Schive Kunstpris er en pris jeg er veldig glad for å motta fordi den er faglig begrunnet på alle nivåer, fra nominasjonsprosess til juryering. Det er bare midler uten føringer som sikrer uavhengig kunst, og det finnes ingen alternativer enn full frihet til kunstnere. Lorck Schive Kunstpris er med på å skape grunnlag for dette, sier Vibeke Tandberg i museets pressemelding.

Mangfold

Johan Börjesson, direktør ved Trondheim kunstmuseum, trekker frem at Tandberg har vært viktig for nordisk kunst siden 90-tallet, og at hun hele tiden har hatt evnen til å fornye seg.

- Hun representerer et kunstnerisk mangfold som spenner over foto, film, skulptur og maleri. På mange måter er vinnerverket et bilde av hennes karriere og et eksempel på hva et bilde av oss selv kan være, sier Börjesson.

Juryuttalelsen framhever det selvreflekterende i Tandbergs kunst:

"Juryen er glad for å tildele Lorck Schive Kunstpris 2017 til Vibeke Tandberg for hennes evne til å konsekvent være selvreflekterende og kritisk i sin praksis som er i stadig forvandling, og til kunstnerens rolle. Vi verdsetter hennes integritet, iderikdom og mot til å utfordre både seg selv og publikum, i dette tilfelle ved å kombinere det eksisterende Vigelandverket i rommet, med sine egne tillegg som vitner om en utforskende produksjonsprosess. Dette er en viktig del av relevante kunstneriske praksiser i våre dager."