John Arne Warholm er spent over at festivalen er i gang.

- Vi har gledet oss kjempemye til denne dagen. Vi har vært med siden 1986, og det har vært like god stemning hver gang. Mye arbeid har blitt lagt i både rigging av lokaler og øving til konserter. Ca 80 timer arbeid med festivalen har blitt lagt siden søndag, så man kan si at det har gått i ett siden da. Det har blitt orgaisert til punkt og prikke og korpsene har brukt ca 70 timer med øving til konserter, rigging og forberedelser.

Korpskunstner

Warholm mener det er viktg å få festivalen så folkelig så mulig.

- Vi ha et motto i BMK som kalles "Korps til folk" som går ut på å få festivalen så folkelig så mulig slik at alle kan kjenne seg igjen og føle seg velkommen i musikken.

Korpskunstner Martin Fanebust flyttet til Brønnøysund i 1972 og har vært involvert i festivalen som korpskunstner siden 1979. Han har laget nøkkelen som blir overrakt til korpsene når de ankommer byen og mener at korps har noe for alle og enhver.

- Det finnes så mye forskjelllig korpsmusikk her i landet, som passer forskjelllige smaker, sier han.

Startet til frokost

Første korps ut var Strand Seniorbrass fra Hitra, som også var først til å få oppleve velkomsfanfaren i år.

- Vi har vært med siden 2011. Dette er tredje gang vi spiller dag, vi startet dagen med å spille frokostkonsert, sier Oddvig Nyvoll på kornett.

Korpsdamene ser frem til festivalen.

- Vi tenker at festivalen blir like bra som alltid, sier Wenche Børø Larsen på kornett

Ambassadørkorpset Bodø Janitsjar var neste korps ut i velkomsfanfaren, der Berit Rørvik på klarinett vi overrekt byens nøkkel.

- Å være ambassadørkorps innebærer at man skal fremme festivalbyen Brønnøysund og få flere til å besøke byen. Vi har vært med fast siden 1995 og det har vært like god steming hvert år. Vi trives veldig god, sier Rørvik.

Publiners og BMK

På Tørrfiskbrygga er forberedelsene i full gang til konsert med Publiners og BMK. Publiners-bassist Olav Nygaard er positiv til kveldens konsert.

- Vi hadde generalprøve i går, og vi har god tro på at det blir like bra i kveld som på prøvene i går.

I anledning 30 år jubileet til Torghattfestivalen har komponist Magne Rutle jobbet med å få band og korps til å spille sammen under en konsert.

- Han har tatt våre sanger og plukket dem fra hverandre, og jobbet slik at band og korps kan spille sammen uten at det høres merkelig ut eller krangler om oppmerksomheten. Han vet hvordan det skal låte harmonisk, mener Nygaard.

- På vegne av bandet setter vi utrolig pris på samarbeidet med BMK. De har funnet detaljer i låtene våre som vi ikke trodde var mulig, sier bandkollega Bertil Bertelsen.