Tirsdag neste uke spilles stykket «Det eventyrlige Dissosia» på samfunnshuset i Brønnøysund. Det er Nordland Teater som setter opp stykket, etter premiere på Nordland Teater 25. mars.

Det er skrevet av Anthony Neilson, og oversatt av Mikkel Bugge og Morten Joachim.

Å miste kontakten

Stykket handler om hvordan det oppleves når man mister kontakten med virkeligheten. Man stiller spørsmålet om hvorfor så mange psykisk syke motsetter seg behandling og medisinering.

Landet Dissosia tilbyr spektakulære kostymer, og fargerik scenografi, som skal skape en magisk eventyrverden. Budskapet er likevel alvorlig.

– I en tid hvor forståelsen for psykisk sykdom er økende ser vi en gryende debatt om hvordan pasientene skal og bør behandles. Nå får vi se verden slik Lisa ser den, hører den og lever i den. Kanskje kan det gjøre det litt lettere å forstå? heter det i programomtalen.

Mister en time

Historien begynner når «Lisa» på en flyreise fra New York til London krysser Greenwichmeridianen samtidig som klokkene blir stilt tilbake til vintertid. Hun mister en time, og balansen i livet.

Hun blir etter hvert besøkt av en mystisk skikkelse med et tilbud om å finne igjen sin tapte time, og gjenopprette balansen i livet. Dette kan hun gjøre i landet Dissosia.

Da havner hun i en borgerkrig mellom de som forsvarer fantasien, og fornuften. Hun må velge hvem som skal leve, og hvem som skal dø.

Ifølge omtalen til stykket kan universet i stykket minne om Trollmannen fra Oz og Peter Pan, men «Lisa» møter den «Svarte Hundekongen», som gir henne et uløselig dilemma.