"E e som e e" synger Matea Rødli Strømsnes (25) fra Brønnøysund.

Hun er absolutt på hjemmebane når hun entrer scenen under Torghattmessen fredag ettermiddag. Hun spiller tre låter der hun har skrevet tekst og laget melodi selv. På brønnøyværing. Selvsagt. Hun skrev sin første tekst som elleveåring. Den handlet om katten hennes som døde.

- Egentlig er dette et godt eksempel på hvordan jeg bruker musikken til å bearbeide følelser, forteller Strømsnes som bruker Matea som artistnavn.

Komplett låtskriver

Hun har ikke vært glad i å skrive tekster selv, men holdt seg til å lage melodier. Derfor er det med en god porsjon mot når hun presenterer eget materiale for publikum. Fredag kveld spiller hun på messa med band, i ettermiddag var det bare hun og et keyboard på scenen.

- Med "Ælvkjeften" prøver jeg å lage et bilde av favorittplassen min som er Rødlien i Velfjord. Dette er gården som bestefar vokste opp på. Med "E e som e e" stiller jeg spørsmål om hvem jeg er. Denne handler om alle spørsmål som kan dukke opp når man skal finne ut hvem man er, forteller hun.

Tredje og siste låt hun fremførte heter "Klokka". Den handler om at selv om tiden tikker ubønnhørlig fort, så er det ingen som kan ta fra en minnene. De bærer vi alle med oss gjennom livet.

Byr på seg selv

- Du er svært personlig når du skriver. Hvorfor det?

- Det er nettopp det som gjør at jeg har brukt veldig lang tid på å bli en tekstskriver. Det er veldig sårbart å åpne seg opp, blottlegge sjelen sin. Kanskje det er en modningssak å øve seg på forskjellige arenaer. Det å gradvis prøve å spille mer av sitt eget. Gjennom musikken er jeg en perfeksjonist. Det er et hinder, men samtidig kan man modnes. Det handler om å tørre å være god nok, sier Matea.

I fjor høst ga hun ut en singel og en musikkvideo og trodde at snøballen hadde begynt å rulle for alvor.

- Jeg holdt på i studio med å spille inn låter, men det ble ikke helt slik jeg hadde tenkt. Jeg prøvde veldig hardt på å få musikken min til å passe inn med et fast band. Jeg gjør mye arrangement selv med at jeg har studioutstyr som andre kan spille. Jeg er veldig opptatt av at alt skal være mitt. Jeg vil ikke miste meg selv. Når man får høre tidlig at man er flink, er det lett å bli overveldet av alle de gode tilbakemeldingene. Man kan velge å bli kjent på kort tid, men det er viktigere å ta vare på seg selv, reflekterer hun.

Melankolsk

Hun betegner sin egen musikkstil som "Helgelandspop".

- Jeg begynte å skrive på engelsk, men jeg hadde ikke nok ord og fikk ikke til å være melodisk. Jeg liker veldig godt å skrive på brønnøyværing. Jeg liker å finne dialektord som klinger bra. Er det ord som sies ofte så skriver jeg det ned. Kanskje jeg trenger det seinere.

Hun betegner seg selv som en melankoliker som skriver ballader.

- Jeg har fortsatt til gode å skrive gode sanger når jeg er glad. Man kan snu vonde og harde følelser til å bli noe positivt i etterkant, sier Matea Rødli Strømsnes.