Farsott. Tullball. Det mest irriterende siden sist gang den oppvoksende generasjonen hadde noe nytt å drive med. Det er en reaksjon fra en del av den voksne generasjonen på fenomenet Pokémon Go.

I korte trekk: Du installerer spillet på mobiltelefonen din, og spillet bruker din posisjon, og eksisterende kart til å plassere ut pokémons - små digitale monster - rundt om kring i omgivelsene. Da BAnetts journalist installerte spillet på sin telefon fant han øyeblikkelig pokémons like i nærheten av både redaktør og sportsleder. De er å finne over alt. Det er nok likevel greit å ikke ta det like langt som de to ungdommene som klatret opp fire etasjer på utsiden av et bygg på Mo i Rana natt til søndag.

Bra å bevege seg

Onsdag er det en uforskammet flott dag i Brønnøysund, og typisk en slik dag da foreldre i alle generasjoner siden slutten av 80-tallet har hatt for vane å kjefte på ungene, og slå fast at de må «komme seg ut for å leke i stedet for å spille dataspill».

En av de som spiller i Brønnøysund er Daniel Åsen (15). BAnett møter ham ved den lille broen sør for Havnesenteret.

– Det er mye bedre å være i bevegelse i stedet for å bare sitte i ro når man skal spille, sier han, som for anledningen er ute på sykkel.

Har fanget 200 pokémons

Broa fungerer som en «pokestop» (side på engelsk), der spillerne kan finne egg og pokeballs, som man kan bruke for å fange flere Pokémon.

Åsen har så langt fanget over 200 Pokémon, på de tre dagene han har spillet.

– Det er gøy å dra rundt og å finne dem. Jeg har slettet en god del, kanskje rundt 50 av dem, men nå har jeg 159, sier han.

Derfor blir kirka en «gym»

Når man har fanget Pokémons kan man spille med dem, mot andre spillere og deres Pokémons. Dette gjør man i såkalte «gymmer». Ifølge Åsen er det to slike i Brønnøysund, nemlig Brønnøy kirke og Brønnøysundregistrene.

Årsaken til at det er slike steder som plukkes ut er at spillet tar utgangspunkt i steder som har høy aktivitet, og plasserer dem der. På et sted som Brønnøysund er den lokale kirken et sted som besøkes av mange turister, mens registrene åpenbart er et sted med særlig høy aktivitet, om enn ikke innen turisme.

Spørsmål om personvern

At spillet bruker telefonens GPS til å plassere spilleren på et kart har skapt strid omrking presonvernhensyn.

– Jeg tenker ikke så mye på det, innrømmer Daniel.

Han liker spillet, men tror ikke spenningen holder så veldig lenge.

– Det er ganske gøy, men jeg er neppe så aktiv som de første dagene, tror han.

Gangbrua er en av flere Pokéstop her i Brønnøysund. Foto: Skjermdump
BAs journalist prøver Pokémon go. Foto: Simon Aldra