Mandag 20. juni var årets Rootsfestival helt utsolgt. Kapasiteten er økt fra 2.500 til 2.800 billetter per kveld, og alle er solgt. De som nå vil ha billett, må kjøpe av privatpersoner. Det har fått Rootsfestivalen til å gå ut med følgende oppfordring:

- Rootsfestivalen 2016 er forlengst utsolgt. Samtidig foregår det omsetning av billetter i annenhåndsmarkedet. Det er selvsagt helt greit. Imidlertid er vår oppfordring at billetter selges til pålydende, og ikke til overpris.

Liker ikke svartebørs

Festivalsjef Torstein Moe sier til BAnett at festivalen har fått tips om at festivalpass er lagt ut til høystbydende langt over utsalgspris.

- Folk må gjerne selge billetten sin videre, men i likhet med resten av bransjen oppfordrer vi til at de gjør det til originalpris. Lovligheten er én side ved det, generelt liker jeg heller ikke svartebørs. Vi har priset varen, og der er fair slik. Billetten bør ikke være et spekulasjonsobjekt. Når det er sagt, så kommer ikke vi til å foreta oss noe vedrørende de som gjør dette. Fra vår side er dette en oppfordring.

Kan kreve penger tilbake

I 2007 ble det innført en lov mot svartebørssalg. Der heter det:

"Det er forbudt å selge billetter til kultur- og idrettsarrangementer til en høyere pris enn den som er påført billetten fra arrangørens side, eller som billetten første gang ble solgt for. Dersom billetten er solgt gjennom en annen aktør enn arrangøren på grunnlag av avtale mellom arrangøren og aktøren, og det er betalt en særskilt billettavgift som fremgår av billetten, kan billettavgiften også være inkludert i salgsprisen ved videresalg."

og

"§ 2.Kjøperen kan kreve tilbake fra selgeren den del av en betalt billettpris som overstiger de beløp som følger av § 1."

I praksis blir privatpersoner ikke straffet for å selge eller kjøpe billetter på svartebørs, men paragraf 2 betyr at man kan kreve tilbake det overstigende beløpet.

- Om du selv driver slik videresalg blir du ikke straffet. Er du selv kjøper og har betalt mer enn pålydende, kan du kreve tilbake overprisen fra selgeren. Du kan også klage til Forbrukerombudet på den ulovlige praksisen, heter det på Lovdata.