Meget rutinerte Even Borch vikarierte som prest på en stødig og folkelig måte.

Før han startet oppfordret han til å delta i å synge julen inn. Forsamlingen svarte helhjertet fra første til siste strofe på de kjente og kjære julesangene "Glade jul", "Et barn er født i Betlehem" og "Jeg er så glad hver julekveld", akkompagnert av organist Roy Magnus Langås.

Fredslyset strålte

Speiderne Hanna og Maria Netland-Ebbesen bar fram fredslyset, som fikk en sentral rolle i høymessen.

Speiderne Hanna og Maria Netland-Ebbesen bar fram fredslyset. Foto: Jøran Horn

- Det ble tent av en israelsk og en palestinsk speider fra en flamme i Jesu fødselsgrotte i Betlehem. Det er en sterk symbolikk i det, framholdt Borch.

Fredsflammen ble utgangspunktet for Borchs dramatisering av et møte med en av hyrdene på marken. Der minnet han om at fred ikke bare er fravær av krig, men handler også om andre områder i livet.

- Jeg har lenge lurt på hvordan det ville vært og fått treffe noen som var der da englene viste seg for dem med budskapet om at Jesus var født, og fått stilt dem noen spørsmål. Jeg har vært så heldig at jeg har fått David til å komme til Brønnøysund, fortalte Borch.

David fikk imidlertid kalde føtter da han hørte hvor mye folk som kom til å være i kirken. Men Borch hadde fått et intervju.

- David trakk seg i siste liten, men jeg fikk tak i kappen hans, sa Borch. Med fredslyset i den andre hånden snakket han om sin imaginære gjest og behovet for fred i vid forstand. Foto: Jøran Horn

I ett av svarene hadde han et budskap til brønnøyværingene, sa Borch.

- Han var selvfølgelig skuffet over situasjonen i Betlehem, men ba meg si til folk i Brønnøysund at fred også kan handle om andre ting. Ikke bare når noen slåss, men også i heimen og på arbeidsplassen. Kanskje trenger folk et slikt lys der også.

Kor i Øyan fikk applaus

Vakker sang ble det i høy grad også da Kor i Øyan framførte "Det hev ei rose sprunge" og avsluttet julegudstjenesten med "Nordnorsk julesalme".

Borch takket dirigent Siv Aglen med en ordentlig god juleklem, og dro i gang applausen som både ble lang og hjertelig.

Kor i Øyan sang "Det hev ei rose sprungen" og avsluttet julegudstjenesten med "Nordnorsk julesalme." Foto: Jøran Horn

- Det var veldig vakkert. Med "Nordnorsk julesalme" er julestemningen på plass, sa Leif Saltnes på vei hjem.

Fakkeltog fra hurtigruta

Mange langveisfarende deltakere sørget for at også dagens andre høytidsgudstjeneste ble fullsatt. Hurtigruteskipet "Nordkapp" tok kontakt og spurte om det var mulig å få delta. Lys ble også et stemningsfullt innslag for passasjerer og mannskap, som gikk i fakkeltog fra kaia til kirken.

Passasjerer og mannskap fra MS "Nordkapp". Foto: Jøran Horn

- Vi er et sted mellom 100 og 150 personer fra mange land, sier ekspedisjonsleder Martin Emhjellen.

Blant passasjerene var et meksikansk ektepar på bryllupsreise.

- Vi giftet oss i juli, men ventet med bryllupsreisen for å se nordlyset, fortalte Gerardo Kirchner.

Det meksikanske ekteparet Gerardo Kirchner og Estefania Rubin de Celis er på bryllupsreise med hurtigruten. Foto: Jøran Horn

- Vi har hatt en fantastisk tur og gleder oss til gudstjenesten, sa Estefania Rubin de Celis, før de benket seg i Brønnøy kirke.

Det er høytidsgudstjeneste også i morgen, 1. juledag, og høymesse mandag 1. nyttårsdag.

PS: Kirkeverge Jan Kristiansen beklager at juletreet ikke er kommet opp.

- Det er mitt ansvar og jeg beklager det så meget, skriver Kristiansen i en SMS.