Leder for Stiftelsen Vegaøyan Verdensarv Rita Johansen ber vannskuterkjørere om å vise hensyn når de kjører i verdensarvområdet, etter hun har observert tre vannskutere kjøre i stor fart gjennom myteområder for ærfugl og gås i går.

- Det var gjennom myteområdene ved Hysvær/Søla i Vegaøyan verdensarvområde. Fuglene er på denne tiden av året svært sårbare. De har felt vingefjærene og kan ikke fly. Derfor søker de til stille områder der de kan være i fred med ungene mens de nye fjærene vokser ut, sier hun.

Johansen har tidligere fått melding om uvettig skuterkjøring i sundene øst i verdensarvområdet.

Grense på 400 meter

Vega-lensmann Hårek Fredriksen minner på at det er forbudt å kjøre vannskuter nær land.

- Skutertrafikk er forbeholdt 400 meter fra land. Det er lov å legge fra havn og kjøre forsiktig ut mot grensen. Bare der kan man utøve sporten, sier Fredriksen.

Lignende har skjedd tidligere i sommer.

- Vi har hatt en anmeldelse på en lignende hendelse tidligere i sommer. Denne er det laget sak av. Dette var i området rund Vesterøyene.

Straffbart

Hendelsen slik som Johansen beskriver den kan være straffbar, mener Fredriksen.

- Slike hendelser kan medføre bøter, og er straffbart dersom det er innenfor grensen. Jeg håper at folk viser hensyn til reglene og miljøet rundt. Spesielt med tanke på fuglene i området. Jeg anbefaler at folk som observerer slike hendelser reagerer med tegn og utrop om at man ikke aksepterer slik kjøring, sier lensmannen.