Den nye straffeloven ble egentlig vedtatt i 2005. Men på grunn av oppdateringer i politiets datanettverk, har det altså ikke blitt innført før 1. oktober i år.

Nå kan man bli fengslet i to år, hvis man ikke drar hjem fra nachspiel.

- At personer nekter å forlate en annens bosted, er tilfeller vi har fra tid til annen, og da kanskje spesielt i forbindelse med festlige sammenkomster nattestid i helger. Oftest er den uønskede gjesten beruset og med en utagerende oppførsel som gjør ham uønsket på stedet, sier påtaleleder i Helgeland politidistrikt, Linda Rømma.

Ser ingen grunn til endring

Rømma ser imidlertid ikke helt poenget med nevnte lov.

- Dette er tilfeller som har vært løst etter bestemmelsen om forstyrrelser av omgivelsene i tidligere straffelov § 350, en bestemmelse som videreføres uten endring i ny lov. Jeg ser ingen grunn til at politiet skal endre sin praksis på hvordan disse tilfellene håndteres.

I den nye loven er det også blitt lovlig å ikke betale for seg på tjenester som restaurant og taxi. Det eneste du trenger å gjøre er å oppgi navn og adresse.

- Andre næringsdrivende har ikke hatt samme mulighet til politiets bistand på dette, så lovendringen medfører mer likestilling med tanke på hvordan utestående fordringer kan kreves tilbake. Denne typen overtredelser er ikke et stort problem verken i Brønnøysund eller på Helgeland.

Blir straffet for medvirkning

Det vil også bli strengere straff for familievold. Tidligere kunne man få maks 6 års fengsel, mens nå sier loven at 15 år fengsel kan gis i grove tilfeller. Medvirkning i kriminelle handlinger vil også bli straffbart. Norge har tidligere ikke hatt noen fast lov eller regel på dette med medvirkning.

– Nå blir det blant annet straffbart å oppmuntre til å kjøre for fort, oppmuntre til promillekjøring og å skjenke en sjåfør, sier Høyesterettsdommer Magnus Matningsdal til NRK.

I fremtiden må man være mer varsom på hvordan man går i selvforsvar. I den gamle loven kunne man slippe unna straff om man gikk lenger enn nødvendig for å forsvare seg selv. Sparker man for eksempel noen som ligger nede, i selvforsvar, blir man straffet.