Det var under fredagens tildeling av midler til idrettsformål det meget kontroversielle vedtaket ble gjort.

Bindal kommue har satt av 175.000 kroner til frivillige lag og foreninger. 85.000 er satt av til "idrettsformål", 50.000 er øremerket "barne- og ungdomsarbeid" og 40.000 er satt av til "kulturformål for voksne".

Idrettsrådet gikk imot skytterlaget

Rådmannen innstilte på at skytterlaget skulle få tilskudd fra potten for "idrettsformål" i år også. Men det motsatte Bindal idrettsråd (BIR) seg i sin høringsuttalelse, som var vedlagt saksdokumentene.

Styremedlem Frode Næsvold deltok på møtet og redegjorde for BIRs syn.

– Vi bør få være et fungerende organ, og føler oss oversett, sa han.

Tor-Arne Aune (Ap) fremmet så et motforslag i henhold til Næsvold og BIRs høringsuttalese og argumentasjon. Det ble vedtatt etter en avstemning som splittet formannskapet på en uvanlig måte. Aune fikk støtte fra Terje Sevaldsen (H) (vara for Petter Bjørnli) og Dag Christer Brønmo (Sp). Mens Aps to øvrige representanter, ordfører Brit Helstad og Ruth Skjelsvik, stemte imot.

Resultatet ble at Indre Bindal skytterlag går glipp av 14.000 tilskuddskroner.

- Totalt skivebom

Vedtaket medfører også at Bindal kommune mener at skyting ikke er idrett. Det får presidenten i Norges skytterforbund til tenne.

– Det er bare tull, totalt skivebom og til å fnyse av, sier NSF-president Jan Tore Berg-Knutsen til BAnett.

Det er to skytterorganisasjoner i Norge. Indre Bindal skytterlag er medlem i Det frivillige skyttervesen (DFS), som blant annet arrangerer Landsskytterstevnet.

- Skyting er i høyeste grad idrett, uansett om man er medlem hos oss eller DFS. Totalt er det bare fotball som har flere utøvere på landsbasis. Forskjellen er at vi er med i Norges idrettsforbund, det er ikke DSF, sier Berg-Knutsen. Han er fast deltaker på Landsskytterstevnet, men i år reiser han sammen med de tre norske skytterne som skal delta i Rio-OL.

- Relativt firkantet

Generalsekretær i Det frivillige skyttervesen Jarle Tvinnereim mener også at Bindals vedtak er et bomskudd.

-  Vi er riktgnok ikke medlem i NIF, men skytterlagene i DSF driver en viktig frivillig aktivitet og godt ungdomsarbeid, og bør likebehandles med andre frivillige lag og foreninger. Det er relativt firkantet å avslå tilskudd med begrunnelse i at skyting ikke er idrett, og ende opp med at skytterlaget ikke får tilskudd fra noen av sekkepostene, sier Tvinnereim.

Leder i Indre Bindal skytterlag Steinar Bangstad forteller at pengene var ment brukt til å kjøpe en rifle som skulle brukes i rekrutteringsøyemed.

- Vi har 100 voksne og rundt 20 barn og ungdomsmedlemmer. Onsdag er fast treningsdag og oppmøtet bruker å ligge mellom 10 og 15. I tillegg har vi jaktoppskyting, sier Bangstad.

Han forteller videre at styret skal henvende seg til politikerne.

- At skyting ikke er idrett stemmer ikke på noe vis. Vi har fått tilskudd fra kommunen i mange år, og spillemidler til oppgradering av banen som nå har elektroniske skiver både på 100 og 200 meteren. Dette kom brått på, så vi i styret må finne ut hva politikerne har tenkt, sier Steinar Bangstad

.

Tre søkere ble nullet

I BIRs høringsuttalelse heter det: «Vi mener at tilskudd til idrettsformål må knyttes til tiltak som legger til rette for idretten for allmenheten i Bindal, og tilskudd til enkeltpersoner bør tas av en annen pott. Vi mener som kjent heller ikke at skytterlag, ungdomslag, velforeninger og lignende skal gå under idrettsformål da disse ikke er medlem av Norges Idrettsforbund. Disse driver gode og viktige tilbud, og bør få støtte. Men bør kanskje sidestilles med for eksempel helselag og fordeles ut fra andre kulturformål», skriver Bindal idrettsråd i sin uttalelse.

BIR hadde også lagt ved en innstilling med forslag til fordeling av midler til idrettsformål. Idrettsrådet poengterer at retningslinjene må konkretiseres slik at det blir forutsigbarhet i hvem som kommer innunder idrettsformål. Idrettsrådet rettet også kritikk mot Bindal kommune. De viser til en samarbeidsavtale der det står at idrettsrådet skal være et rådgivende, prioriterende og innstillende organ på vegne av kommunens idrettslag.

Rådmannens innstilling til mottakere fra potten "idrettsformål" så slik ut:

Kjella IL 20.000

IL Kula 20.000

Åbygda IL 15.000

Indre Bindal skytterlag 14.000

UL Fram 10.000 (ballbinge på Helstad)

Bindal idrettsråd 3.000

Simen Lande 3.000

Bindal idrettsråds høringsuttalelse og forslag til fordeling ble altså lagt til grunn for forslaget som ble vedtatt. Det gjør at Indre Bindal skytterlag, UL Fram og Simen Lande ble strøket fra listen. Tildelingen ble gjort slik:

Kjella IL: 22.000 kroner

Åbygda IL: 22.000 kroner

Kula IL: 27.000 kroner

Bindal idrettsråd: 14.000 kroner

Terråk IL hadde glemt å søke i år.

Bindal formannskap fordelte årets kulturmidler i møtet på fredag. Fra v. Tor-Arne Aune (Ap), rådmann Knut Toresen, ordfører Britt Helstad, Terje Sevaldsen (H), Ruth Skjelsvik (Ap) og Dag Christer Brønmo (Sp). Frode Næsvold fra Bindal idrettsråd deltok også.