Tomas Sund, Lasse Haug Sandnes og Frode Bakken startet SBS Teknikk AS i mai i fjor. Så fikk de en idé.

– Vi startet opp med fjernstyrt undervannsfarkost, men man må jo ha stort marked for å ha det. Vi fikk noen småoppdrag i regionen, men det vi fant ut etter hvert var at det var stor etterspørsel etter bedre og mer energieffektive løsninger for lys i oppdrettsnæringa, sier Tomas Sund.

Han holder foredrag om sin gründerhistorie på gründerkafé på Lokalmatbutikken i Brønnøysund. Gründerkafeen er et samarbeid mellom Brønnøysundregistrene, Brønnøy kommune, Brønnøy Næringsforum og Sparebank1 Nord-Norge.

Så lyset, laget lys

I merdene brukes lys blant annet til å lokke fisken dypere, noe som blant annet kan bidra til mindre lakselus, som naturlig nok er et problem næringen er veldig opptatt av. Ideen fikk Sund i fjor sommer.

Resultatet etter en god del utvikling, og samarbeid med potensielle kunder som kunne gi sin input, var produktet, Poseidon. En kraftig 600 watts lampe som kan senkes under vann og ned i en merde.

– Det gikk døgnet rundt, og jeg involverte fruen mye i det. Produktet ble utviklet i samarbeid med næringa.

Og nå, på høsten, er salget i gang. Det blir mørkt ute, og de tenner lysene på vinteren.

Viktig med personlige forhold i Kina

Poseidon-lampen produseres i Kina, og Sund har selv tatt turen til fabrikken for å etablere et forhold til produsenten.

– Det er viktig at man har et personlig forhold til de man samarbeider med. Da jeg besøkte fabrikken fikk jeg en sterk følelse av ansvar for de som lager produktet, og forsikret meg om at de hadde gode arbeidsforhold.

Med seg på turen hadde han en flaske Torghatten akevitt, som etter alt å dømme falt i smak, og et lurt luretriks: visittkort som også hadde all informasjon og navn på kinesisk.

– Vi fikk også sett på produksjonen, og fant et par feil som kunne rettes opp. Bare på det punktet forsvarte det turen, mener gründeren.

En annen utfordring med å handle i Kina er at man må ha pengene klare. Produsenter i Kina skal ha betalt på forhånd, og de skal ha alt. Særlig om man er et ubeskrevet blad for dem, slik SBS Teknikk var.

– Jeg gikk til sparebanken, og snakket om teknikk med dem, og hvor mange enheter jeg hadde solgt, og at jeg måtte ha penger. Og de stilte opp, sier Sund, med adresse til Sparebank1-sjef Øyvind Løvdahl.

Patent vanskelig, lojalitet viktig

Næringsforeningleder John Arne Warholm tok opp om Poseidon er patentert.

– Det er veldig vanskelig å patentere et slikt produkt. Det er satt sammen av kommersielt tilgjengelige produkter. Det er også vanskelig å få til en bindende avtale mellom Norge og Kina. Men det vi kan tilby produsenten er lojalitet, og en garanti for at vi skal kjøpe fra dem, sier han.

De første tegningene han sendte til Kina for å få produsert prototyper av, er allerede brukt av andre for å lage kopier. Men så langt har ikke det skjedd med det ferdige produktet.

225.000 til over tre millioner

I 2015 omsatte SBS Teknikk AS for 255.000 kroner, og hadde et resultat før skatt på 67.000 kroner. Det er ikke mye å bli rik av.

I 2016 går det mot litt andre tall.

– Vi omsetter for over tre millioner kroner i år. Det er først nå man oppdager at man har skapt noe i Brønnøysund, sier en glad Sund.

Ifølge ham er markedsprisen avhengig av volum, men et sted mellom 30-35.000 kroner per enhet.

På spørsmål om hvor stort markedet er, kaster han seg ut i et optimistisk anslag.

– Jeg innbiller meg at det er 3.000 lokaliteter i Norge, om hver har i snitt åtte merder.. det blir store tall, sier han.

Med seg på laget har de daglig leder Lars Berg-Hansen i NorseAqua, som forhandler lyktene for dem, og står for mye av markedsføringen.