Driftsstyre 2 leder nå arbeidet med Brønnøy kommunes nye næringsplan som skal være klar til høsten. Det overordnede målet er å skape nye arbeidsplasser.

- Hva kan vi gjøre?

Driftsstyreleder Kristian Warholm (V) sier de ønsker å gå konkret til verks.

- Det kommer ikke til å bli en typisk kommunal plan. Vi ønsker å gå rett på sak og spørre virksomhetene hva vi kan gjøre for å legge til rette for å bidra til og forsterke innovasjon og næringsutvikling. Andelen privat ansatte er lav i regionen vår. Nye arbeidsplasser i privat sektor gir store ringvirkninger på alle områder i lokalsamfunnet, sier Warholm.

Med seg i driftsstyre 2 har han partifelle Ketil Ingebrigtsen (V), nestleder Randi Bugten (Ap), Torleif Sandøy (Ap), Liv Solli (Sv), Tor Torgvær (H) og Eilif Trælnes (Sp).

Tre satsingsområder

Da de tiltrådte etter kommunevalget høsten 2015 inviterte de representanter fra næringslivet på hele Sør-Helgeland til et åpent driftsstyremøte.

Driftsstyre 2 konstiterte seg i november 2015. Økonomisjef Frank Nilssen (f.v.), Tor Torgvær (H), nestleder Randi Bugten (Ap) Eilif Trælnes (Sp) leder Kristian Warholm, Liv Solli (SV) Jan Richard Nøstvik (Ap) og Torleif Sandøy (Ap). Foto: Bård Pedersen

- Siden da har vi arbeidet med å finne en inngang til å lage en ny næringsplan, og er godt fornøyd med at vi nå har funnet en form som vil komme kommunen og dens innbyggere til gode. Vi ønsker ikke å utelukke noen, men har nå spisset arbeidet inn mot de tre områdene i kommunen vi mener har størst potensiale for vekst; bergverk, akvakultur og oppdrett og reiseliv, sier Warholm.

Det er ikke tilsatt ny næringssjef etter at Knut Horn ble pensjonist. Kommuneplanlegger Stefani Müller som drev Regina-prosjektet har også sluttet.

Leier inn prosjektleder

- Brønnøy har færre ressurser til næringsarbeidet. Vi ønsker å fullføre Regina-prosjektet som det kan søkes EU-midler til når det er sluttført, sier Warholm.

For å gjøre det er leder i Brønnøy næringsforum, John-Arne Warholm, leid inn i 50 prosentstilling som prosjektleder.

- Regina-prosjektet tok i utgangspunktet for seg arealintensivt bergverk og påvirkninger i lokalmiljøet. Akvakultur og oppdrett ble også tatt inn. Nå har driftsstyret lagt til reiseliv som det tredje området. Det er avklart med prosjektet at vårt bidrag vil bi en «smart næringsplan", sier driftsstyrelederen.

John-Arne Warholm er engasjert i 50 prosentsstilling i Brønnøy kommune. Foto: Bård Pedersen

Satsingsområdene ble bestemt i møte fredag. Strategien er på plass. Nå skal planen fylles med innhold. Det gjøres i samarbeid med bedriftene. Neste steg er åpne møter på nyåret.

- Vi skal ha tre samlinger i januar, mars og mai. Dit er alle velkommen enten at man driver innenfor satsingsområdene eller ønsker å bidra med innspill. Vi ønsker også selskaper fra andre kommuner på Sør-Helgeland velkommen. Bedrifter finner hverandre over kommunegrensene, og spesielt innen oppdrett har vi eksempel på bedrifter som driver virksomhet i flere kommuner, sier Warholm.

Arbeidsmøter og nettverk

Det blir rene arbeidsmøter om de tre satsingsområdene og hva som skal til for å skape vekst.

- Vi ønsker ferskvare, går rett på og spør "Hva trenger du nå?" Oppdrett skal bli den nye oljen med fokus på grønn vekst, og det har vi her i området. Hva skal til for flere etableringer? Vega er en foregangskommune innen reiseliv som vi kan samarbeide med, lære av og "stjele" idéer fra. Når det gjelder bergverk og Brønnøy kalk har de et 100-årsperspektiv. De trenger transport- og verkstedtjenester. Vi må også se på muligheter for "spin-off"-etableringer ved for eksempel etterbruk av arealene, sier han.

- Et delmål er å legge til rette for å lage nettverk ved å skape flere møteplasser. Vi har grunderkaféen og Ramtindkonferansen, men vi ønsker flere. Det vet vi fungerer, sier Kristian Warholm.

Næringsplanen skal være ferdig i løpet av oktober neste år.