Mandag ettermiddag ble første spadetak tatt for Vegaøyan verdensarvsenter på Gardsøya. Ordfører Andre Møller og prosjektleder Torgeir Bjørnstad Brænne fra HENT hadde all mulig grunn til å smile.

Millionprosjekt

Veien frem til denne dagen har vært lang. Første tur til Bodø i arbeidet for dette formålet, tok Rita Johansen for 17 år siden. Først i 2004 fikk Vegaøyan plass på den prestisjetunge verdensarvlista, 13 år seinere settes arbeidet med verdensarvsenteret i gang. Dette etter flere prosjekt og til slutt et ferdig forprosjekt i 2015 der bygget den gang skulle reises på Nes.

– Forprosjektet avdekket at tomta på Nes var for liten. Da jeg tok over som ordfører i 2007 var det mellom 5000 og 6000 besøkende på Vega. Da forprosjektet var ferdig var vi oppe i 30.000 besøkende. Nå er vi opp mot 40.000 og i reiselivsstrategien vår står det at målet er 50.000 besøkende. Dermed ble det for trangt på Nes, forteller ordføreren.

Kommunestyret besluttet enstemmig å flytte det planlagte bygget til Gardsøya. Det skal et bygg på 1000 kvadratmeter settes opp. Kostnadsrammen er satt til 40 millioner kroner. Av dette bidrar kommunen med rundt to millioner kroner pluss momskompensasjon, resten kommer i offentlig støtte med Klima- og miljødepartementet som største bidragsyter med 11,5 millioner kroner.

Spesielt prosjekt

– Vi har jobbet i fire-fem år for å få driftsmidler som er en grunnfinansiering fra staten. Den 5. mai 2015 ble verdensarvsenteret vårt, i Geiranger og i Alta autorisert. Da kunne vi sette i gang, sier Møller.

Bygget ble lagt ut på anbud, to tilbydere la inn pris og etter forhandlinger var det HENT som fikk oppdraget. En firmatur til Vega for noen år siden ble utslagsgivende for at konsernet ville være med å kjempe om å få bygge Norges første verdensarvsenter.

– De som var på denne turen skryter veldig, røper prosjektlederen.

Han sier videre at dette er et veldig spesielt prosjekt for dem. Ikke bare er dette det første verdensarvsenteret som bygges, det skal også bygges på ei øy noe som gir utfordringer i byggeprosessen.

– Vi vil bli lagt merke til med dette prosjektet. Dette er det første verdensarvsenteret som bygges, slår styringsgruppeleder Gaute Tårnesvik Dreiås fast.

Logistikkutfordringer

Bygget er på 1000 kvadratmeter og HENT regner med det går med 200 kubikk sement i grunnmuren. Dette tilsvarer cirka 50 betongbiler.

– Vi må se på logistikken. Det er ikke avklart hvor stort antall suppleringsturer det blir mellom Igerøy og Tjøtta i sommer. Vi ønsker fire, fylket sier to. Når ferja ligger på Igerøy er den ledig og denne kan ta i hvert fall fire betongbiler, sier Møller.

Prosjektlederen sier dette er noe de må se nærmere på. De undersøker også hvor mye sprenging som må til, eller om det holder å pigge fjellmassen.

– Jeg regner med det blir ett par uker med grunnarbeid. Men vi sliter litt med å få priser på jobber for det er et hardt presset marked. Det er OK som tar grunnarbeidet og målet er å ha bygget tett til høsten, sier Brænna.

Eget aksjeselskap

Det er ikke momskompensasjon på kulturbygg. Derfor ble et eget selskap etablert. Vega Verdensarvsenter AS skal drives av Stiftelsen Vegaøyan Verdensarv.

– Dette selskapet skal drifte verdensarvsenteret for Vega kommune. De får statstilskudd, leie- og billettinntekter. Noe av leieinntektene er momspliktige, andre ikke, forklarer Andre Møller.

Det er også jobbet mye med innholdet i bygget.

– Vi er ikke bare en pilotkommune når det gjelder selve bygget, men også innholdet i denne i forhold til hvordan vi har utviklet dette i samarbeid med lag og foreninger og næringsliv. Dette skal være et opplevelsessenter der folk engasjeres i verdensarven. Det skal være spesielt rettet inn mot barn og unge og familier. Det skal være en attraksjon for å få folk hit, de skal forstå hvordan de skal ferdes i området og det skal være et startpunkt for opplevelser både inne og ute, sier daglig leder i Stiftelsen Vegaøyan Verdensarv Rita Johansen.