Tirsdag var formannskapet i Brønnøy nok en gang invitert til å godkjenne og igangsette prosjektet Lille Brønnøya kultur- og folkepark. Altså byscene, park, promenade og bru fra Lille Brønnøya til Strømsneset.

Saken ble utsatt ved siste behandling i formannskapet fordi politikerne ønsket mer informasjon om finansieringen. Lite var endret i rådmannens saksframlegg til møtet denne uken. Det er fortsatt slik at prosjektet er stipulert til en kostnad på cirka 25 millioner kroner. Det er også fortsatt klart at eksterne samarbeidspartnere har gitt tilsagn om til sammen 14,8 millioner kroner til prosjektet; 7,3 millioner kroner fra Nordland fylkeskommune og 7,5 millioner kroner fra Sparebankstiftelsen Helgeland.

Vedtatt Det går nå mot realisering av Lille Brønnøya kultur- og folkepark etter at formannskapet i Brønnøy tirsdag vedtok å sette i gang prosjektet basert på de skissene og finansieringsplanen som foreligger.

De resterende 10,2 millionene som trengs for å få gjennomført prosjektet er tidligere foreslått inndekket ved at kommunen bruker de resterende 5,5 millioner kronene Brønnøy fikk da Norsk Havbrukssenter fikk en grønn laksekonsesjon. Da gjenstår det altså 4,7 millioner kroner, som administrasjonen tidligere har antydet at kommunen eventuelt kan ta opp lån for å dekke inn (til en kostnad på cirka 280.000 kroner per år på drift). Dette siste punktet var tydeliggjort i saksframlegget til formannskapet denne uken:

—Gjennom forarbeidet til budsjettbehandlingen for 2018 er det foreslått at kommunens kostnadsandel i prosjektet på 10,2 mill. foreslås fordelt mellom egenkapital på 5,5 mill. (rest av grønn laksekonsesjon 2013) og 4,7 mill. i låneopptak, skriver rådmannen i saksframlegget.

Habilitet måtte vurderes

Inhabile Venstrepolitikerne Per Martin Orvik og Torstein Moe ble erklært inhabile i behandlingen av Lille Brønnøya-saken på grunn av sine verv i Kulturcompagniet. Magnar Solbakk (Ap) ble også erklært inhabil fordi han har skrevet en søknad på vegne av kommunen om midler til prosjektet. Foto: Bård Pedersen

Før behandlingen av saken kunne starte måtte det, som ved alle tidligere behandlinger av denne saken, først gjennomføres en vurdering av habiliteten til flere av medlemmene i formannskapet. Per Martin Orvik (V) var først ut til å be om å få sin habilitet vurdert.

—Jeg har ikke noe annet valg enn å be om å få habiliteten min vurdert. Jeg sitter i styret i Kulturcompagniet, sa Orvik.

Kulturcompagniet står som arrangør og eier av Rootsfestivalen, og har de siste tre årene jobbet for å få bygget en utendørs byscene i Brønnøysund. Det var Kulturcompagniet som i sin tid først foreslo og la fram både planer for og mesteparten av finansieringen til en byscene på Strømsneset. Det var dette prosjektet som etter hvert ble overtatt av kommunen, vedtatt flyttet til Lille Brønnøya og utvidet til også å inneholde bypark og bru til Strømsneset.

Rootsfestivalen vil dermed, i likhet med alle andre aktører som ønsker en scene i byen, nyte godt av at kommunen bygger en byscene på Lille Brønnøya. I saksframlegget blir dette også framhevet. Der står det at scenebygget, som er kostnadsestimert til 8 millioner kroner, skal være «tilpasset Rootsfestivalens behov».

Ble ikke skrevet ut

Ved forrige behandling i formannskapet ble det signalisert fra flere politikere, blant annet ordfører Johnny Hanssen, til rådmannen at man ønsket å «skrive ut» Rootsfestivalen fra saksframlegget, fordi man mente at både scene, park og prosjektet generelt vil være til fordel for alle kulturaktører og innbyggere på lik linje som et byutviklingsprosjekt. Så hadde imidlertid ikke skjedd, og Venstres Per Martin Orvik ga med kropsspråk relativt tydelig uttrykk for at han ikke var fornøyd med dette. Ordføreren var enig i dette synspunktet.

—Dette er en park og en scene for alle arrangementer i Brønnøy, store som små. Det er ikke på noen måte skreddersydd for Rootsfestivalen. Lille Brønnøya er i dag en skamplett, her har vi en mulighet for å få forskjønnet et område i byen som trenger det, sa ordføreren.

Folkets oppfatning viktig

Høyres Paul Birger Torgnes var prinsipielt enig, men så også at det fantes en problemstilling.

—Jeg er enig i at dette handler om mye, mye mer enn bare rootsfestivalen. Det handler om byutvikling. Slik sett mener jeg ikke at Per Martin Orvik og Torstein Moe ikke er inhabile. Tar jeg på meg den andre hatten og ser dette fra innbyggernes ståsted, og på hvilken oppfatning man har ute i folket så er jeg mer usikker, sa Torgnes.

Orvik svarte med følgende:

— Jeg har aldri vært redd for politiske saker, jeg. Dette handler mer om hvordan folk oppfatter roller, ikke hvordan prosjektet har blitt etter hvert. Men jeg synes det er viktig hvordan folk oppfatter saksbehandlingen i Brønnøy kommune, og ber derfor om en habilitetsvurdering, sa Orvik, og fikk følgende replikk fra Torgnes.

—Jeg ønsker at dette skal bli oppfattet som et knallbra prosjekt for kommunen, og at det skal stå på egne bein. Jeg oppfatter også Venstre-folket som habile, sa Torgnes.

Deretter ble likevel Per Martin Orvik (V) enstemmig funnet inhabil av formannskapet og måtte trekke seg ut av behandlingen. Torstein Moe (V) fulgte like etter, med følgende kommentar:

— Hvis Per Martin er inhabil, så er i alle fall jeg det, sa Moe.

Orvik presiserer overfor BA etter møtet at han ville bedt om å få sin habilitet vurdert uansett om Rootsfestivalen hadde blitt skrevet ut av saksframlegget.

—Sist kommenterte jeg at det var unødvendig å ta inn i saksframlegget at scenen var tilpasset Rootsfestivalens behov. Dette var likevel skrevet inn i saksframlegget denne uken. Jeg mener det er feil, fordi dette prosjektet handler om mye mer enn festivalen. Når det er sagt så er det for min del helt kurant å være inhabil i saken. Jeg ville bedt om å få min habilitet vurdert uansett om Rootsfestivalen var skrevet ut sa saken, og mener det ville være merkelig om jeg skulle bli erklært habil etter å ha vært inhabil i samme sak i over et år, sier Orvik.

Magnar Solbakk (Ap) ba også om å få sin habilitet vurdert, da han i kraft av sin stilling som kulturkonsulent i kommunen hadde skrevet søknad om finansiering av cirka 2 millioner kroner til prosjektet. Solbakk ble også funnet inhabil av formannskapet.

Enstemmig vedtatt

Behandlingen av saken kunne så starte. Paul Birger Torgnes (H) oppsummerte greit stemningen hos politikerne slik:

—Dette er et av de viktigste og største sentrumsutviklingsprosjektene vi har hatt. Når vi får slike finansieringsløsninger så hadde vi forsømt befolkningen om vi hadde sagt nei. Vi kunne nok brukt pengene andre steder, men disse 15 millionene får vi ikke igjen. Dette er en gave til byen, sa Torgnes.

Formannskapet vedtok deretter enstemmig, i henhold til rådmannens innstilling, å godkjenne skisseplanene for prosjektet innenfor en kostnadsramme på 25 millioner kroner, at «det tas sikte på fullfinansiering i forbindelse med budsjettbehandlingen for 2018», at prosjektet igangsettes når det er fullfinansiert og at det foretas en omregulering av Lille Brønnøya til det planlagte formålet. Saken skal opp til endelig vedtak i kommunestyret 13. desember.