Det er stortingsflertall for endringer i fastlegeordningen. Det skal bli færre pasienter på listene og flere fastleger.

«Helsekomiteen vedtok tirsdag å be Regjeringen sette i gang en rekke tiltak for å få ned antall pasienter på legenes lister og sikre bedre legerekruttering», skriver VG nett.

– Det knaker skikkelig i fastlegeordningen. Her er det ikke nødvendig å vente på evalueringer, sier forslagsstiller Kjersti Toppe (Sp) til VG etter at flertallet fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og Kristelig Folkeparti ble enige.

Vesentlig å få ned liste-antallet

Driftstyreleder Ketil Strand (Ap) har den kommunale helsetjenesten som ett av sine ansvarsområder i Brønnøy. Under en helsekonferanse i Brønnøy onsdag, uttaler han forventning til at det nå foreligger et stortingsflertall som pålegger regjeringen å handle.

– Det er veldig viktig at tiltak kommer. Å få ned antallet pasienter på fastlegelistene er vesentlig, men det må også vurderes om den papirflytting fastlegene er satt til er hensiktmessig. Kan noen andre gjøre dette administrative arbeidet. Vi ser at det er et problem over hele landet å rekruttere og beholde fastleger, ikke bare i Brønnøy.

Håper på søkere med lokal tilknytning

BAnett omtalte i går fastlegeparet Jan og Elaine Hillberger som slutter i Brønnøy, etter et halvt år i tjenesten. De finner ikke løsning på hvordan fastlegestillingene kan kombineres med å være foreldre.

– Det er trasig at fastlegeparet Hillberger slutter. Men jeg respekterer årsakene. De er etter hva jeg forstår en småbarnsfamilie med stort arbeidspress. Heldigvis har vi vikarer som kan steppe inn for dem, sier Strand.

Legeparet som nå slutter er svenske tilflyttere.  Strand mener løsningen kan ligge i å få rekruttert fastleger med lokal tilhørighet.

– Vi må ha full fokus på å få leger med lokal tilhørighet, og akkurat nå har vi noen i sikte som har tilhørighet til Brønnøy. Det har vi stor forventning til, sier Strand.

  • Å styrke rekruttering av medisinstudenter til lokalsykehus og rekrutteringssvake kommuner,er blant tiltakene Stortinget har pålagt regjeringen.

Millioner til legevikarer

Tall som BAnett har hentet inn, viser at kommunene Brønnøy, Vevelstad, Sømna og Bindal har brukt totalt  3.566,607 kroner i 2017 på hyring av vikarleger.

Brønnøy har brukt desidert mest med kroner 2.042.398,00. Bindal er på en andreplass etter å ha hyret vikarlege i syv måneder til kroner 1 045 000 kroner. De to gjenstående kommunene Sømna og Vevelstad har brukt betydelige mindre beløp på vikarer, henholdsvis 479 000 kroner og 209 000 kroner.

Vega har ikke svart på henvendelse angående kostnader innleie vikar.