Ikke vann Dersom gassgrillingen kommer ut av kontroll, så er det ikke vann man skal slukke med.

Ikke vann Dersom gassgrillingen kommer ut av kontroll, så er det ikke vann man skal slukke med.

Brann i gassgrillen? Ikke slukk med vann!

Grilltiden nærmer seg, og stadig flere har en gassgrill stående i garasjen. Elkjøp minner i en pressemelding om at det siste man skal bruke for å slukke brann i grassgill, er vann.

De fleste branner i forbindelse med bruk av gassgriller er nemlig fettbranner. Det vil si at det tar fyr i fett og andre matrester som er blitt liggende i grillen.

– Det første du må gjøre er å stenge gasstilførselen på regulatoren og lukke lokket. Hvis det er mulig, bør du koble regulatoren fra gassflasken og flytte gassflasken unna grillen. Da unngår du at flammene får tilgang til propangass som vil forverre brannen, sier innkjøpssjef Espen Nordheim i Elkjøp.

 

Øker flammene

Roer flammene seg, kan du la brannen brenne ut av seg selv. Utvikler brannen seg videre, må du ikke være fristet til å helle vann på bålet.

– Vann vil bare gjøre flammene større. Sprer brannen seg utenfor grillen, kan du bruke brannslukningsapparat eller helle på sand. Et brannteppe kan også brukes. Mister du kontrollen over brannen, må du ringe brannvesenet, sier Nordheim.

En fettbrann kan brenne lenge. Sjekk at brannen er helt dødd ut før du forlater stedet.

 

Gasslekkasje

Gasslekkasjer, gjerne fra grillslangen, kan også føre til at grillen tar fyr og flammene står i været.

– Flammene kan fort bli voldsomme ved en gasslekkasje. Det viktigste du gjør er også her å få stengt av gasstilførselen. Slukker ikke brannen, benytter du samme fremgangsmåte som med fettbrann og kontakter brannvesenet dersom det er nødvendig, sier Nordheim.

Før grillsesongen er det viktig å sjekke grillslangen, særlig hvis grillen har stått ute og blitt utsatt for sol, vind og vær.

Ifølge en tidligere undersøkelse TNS Gallup har gjort for If Skadeforsikring, opplyser hver sjette nordmann at de har opplevd lekkasje i propanutstyr.

– Det er bare tilfeldigheter som gjør at det ikke oppstår flere ulykker ved bruk av propan i Norge. Derfor er det svært viktig å følge rådene som blir gitt. Det vil redusere risikoen betraktelig. Ha gjerne også en liten slukkespray lett tilgjengelig ved grillen, men pass på at det er en type som kan slukke fettbranner, sier informasjonsdirektør Jon Berge i If Skadeforsikring.

Mer å lese på BAnett:
Leses nå:
Siste nyheter

Hadde ingen bøssebærere, men så kontaktet Silje Norma

Silje Stein takker Norma Moen for å mobilisere bøssebærere på under en time. Krafttak mot kreft samlet inn nesten 70.000 kroner i Sømna.

Sønn (24) er siktet for forsettelig drap på egen far

Politiet har kontroll på et antatt drapsvåpen, og en omfattende etterforskning er på trappene.